VIDEO Milan Lučanský odstupuje z funkcie

0
Milan Lučanský Foto: TASR

Aktualizovaná správa

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský odstupuje z funkcie. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Lučanský argumentuje tým, že sa nikdy nezmieri s politizáciou polície.

„Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán,” vysvetľuje svoje konanie policajný prezident na sociálnej sieti.

So súčasným vedením Ministerstva vnútra SR nechce spolupracovať za žiadnych okolností, hoci cíti podporu podľa vlastných slov kolegov, rodiny aj okolia.

„Nemám ich (vedenia MV SR – pozn. PL.sk) dôveru a oni zase nemajú tu moju. Spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte. Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra. Naše pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne, naše názory na viacero tém sú odlišné,” konštatuje Lučanský.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=110213464083849&id=109366087501920
Zdroj: Facebook/Milan Lučanský

Podľa neho s novým vedením prišiel úpadok polície a dobre vybudovaného Policajného zboru, na ktorom sa nechce podieľať a niesť zodpovednosť. Nedokáže to ovplyvniť, pretože “už teraz mi vedenie ministerstva siahlo na právomoci prezidenta Policajného zboru”. 

Riešenie nevidí ani v ovplyvňovaní činnosti Policajného zboru cez brannobezpečnostný výbor.

„Považujem to za stratu času, keďže matematika nepustí a koaličný štvorlístok má trojpätinovú väčšinu, i keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny, o ktoré by sa teatrálne vládni predstavitelia postarali,” uzatvára prezident Policajného zboru Milan Lučanský.

Lučanský poznamenal, že mu znemožňovali jeho prácu aj odoberaním právomocí v uplynulých mesiacoch. Zasahovať to malo až do bežného chodu Policajného zboru. Podľa jeho informácií by mohli jeho príklad odchodu z polície nasledovať aj iní policajti, chce však aby zostali.

Na krátkom brífingu po oznámení rozhodnutia padla aj otázka na jeho možnú účasť v novej politickej strane Petra Pellegriniho.

„Neviem, či som stotožnený s tým, že by som aktívne vstupoval do politiky,” odpovedal Lučanský. Svoj odchod takýmto spôsobom nečakal.

Mikulec poďakoval Lučanskému za jeho prácu

„Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí, v ktorých máme odlišný názor na to, ako by mal Policajný zbor vyzerať a fungovať,” uviedol Mikulec. Verí, že dokážu konštruktívne fungovať aj zvyšné dva mesiace, vzhľadom na situáciu s novým koronavírusom.

Lučanský zastával funkciu policajného prezidenta od 1. júna 2018, keď nahradil Tibora Gašpara. SR mala od svojho vzniku, vrátane Lučanského, 11 policajných prezidentov. Policajného prezidenta vymenúva po zmenách, ktoré presadila bývalá vláda, na štyri roky minister na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Na jeho ustanovenie do funkcie je teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra.

- Reklama -