USA sprísnia vízový režim pre čínskych predstaviteľov

0
Mike Pompeo (Autor: TASR)

Spojené štáty sprísnia vízový režim pre viacerých čínskych predstaviteľov, ktorí sa mali podieľať na porušovaní autonómie Hongkongu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.
 

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo uviedol, že USA sprísnia vízový režim pre bližšie neidentifikovaných bývalých aj súčasných predstaviteľov čínskej komunistickej strany, ktorí sú zodpovední za pošliapanie hongkonských slobôd.

Čínsky parlament schválil v máji zákon o národnej bezpečnosti, ktorý zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp “jedna krajina, dva systémy”. Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

- Reklama -