Po kosovskom prezidentovi ruší Biely dom aj premiér. Dôvod je rovnaký

0
Na snímke predseda kosovskej vlády Avdullah Hoti. Foto: TASR/AP

Kosovský premiér Avdullah Hoti vo štvrtok zrušil svoju plánovanú návštevu Washingtonu, kde sa mal v sobotu zúčastniť na rozhovoroch o normalizácii vzťahov so Srbskom. Informovala o tom agentúra AP.

Hoti zrušil návštevu Bieleho domu po tom, čo kosovského prezidenta Hashima Thaciho a deviatich ďalších bývalých separatistických bojovníkov obžaloval haagsky osobitný súd pre Kosovo (KSC) z celej škály vojnových zločinov spáchaných v 90. rokoch 20. storočia počas vojnového konfliktu so Srbskom.

Účasť na rozhovoroch v Bielom dome, na ktorých sa mal zúčastniť aj srbský prezident Aleksander Vučič, odvolal predtým aj Thaci.

Hoti podľa vlastných slov už informoval o svojom rozhodnutí osobitného vyslanca USA pre mierové rokovania medzi Srbskom a Kosovom Richarda Grenella. Rozhovory medzi delegáciami oboch krajín sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou vo Washingtone neuskutočnia.

Thaci je obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov vrátane vrážd, spresnil špecializovaný súd so sídlom v Haagu, vyšetrujúci zločiny proti etnickým Srbom počas vojny Kosova za nezávislosť v rokoch 1998 – 1999 so Srbskom.

Sobotňajšie rokovania vo Washingtone mali byť prvým stretnutím srbských a kosovských predstaviteľov za obdobie posledných 19 mesiacov.

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova, ktorú táto srbská provincia jednostranne vyhlásila v roku 2008.

- Reklama -