Trump chce ochrániť pamätníky

0
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR

Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že vydá výkonné nariadenie na ochranu pamätníkov, ktoré sú v poslednom čase terčom útokov protirasistických demonštrantov. Informovala o tom agentúra AP.

Trump sa vyjadril, že nesúhlasí s odstraňovaním sôch a pamätníkov, ktoré sú venované vojakom Konfederácie alebo pripomínajú iné kontroverzné aspekty americkej histórie.

„Čoskoro budem mať výkonné nariadenie, ktoré posilní to, čo už existuje, ale jednotnejším spôsobom,” povedal Trump.

Prezident v noci na utorok zverejnil príspevok na Twitteri, kde napísal, že tým, ktorí sa pokúsili zhodiť sochu bývalého amerického prezidenta Andrewa Jacksona, hrozí trest odňatia slobody až do desať rokov. V príspevku sa odvolával na federálny zákon o ochrane pamätníkov.

V rámci protestov naprieč Spojenými štátmi, ktoré vypukli po násilnom zabití Afroameričana Georgea Floyda belošským policajtom 25. mája, demonštranti zvrhli viacero sôch vojakov Konfederácie, ktorá počas americkej občianskej vojny (1861 – 1865) bojovala za zachovanie otroctva.

Demonštranti niekedy útočia aj na pamätníky tzv. Otcov zakladateľov, ktorí vlastnili otrokov, vrátane Georgea Washingtona.

- Reklama -