Disciplinárku s Trnkom odročili na neurčito. Tomaga z Markízy uviedol, že Trnka už v čase interview pochyboval o pravosti nahrávky

0
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Dokazovanie v rámci disciplinárneho stíhania bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je ukončené. Predseda 3. disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry SR Attila Izsák ústne pojednávanie v utorok prerušil na zatiaľ neznámy čas.

Advokátka Trnku predtým navrhla prečítať časti správy Národného bezpečnostného úradu ako listinné dôkazy. Tie však nebolo možné komisii predložiť zo zákonných dôvodov. Dôvodom testovania pravdovravnosti bolo zistiť, či nariadil Jozefa Majského v roku 2004 prepustiť z väzby v rozpore so zákonom.
Podľa slov advokátky Trnka uviedol, že Jozef Majský nebol prepustený z väzby v rozpore so zákonom, ale preto, že pominuli dôvody väzby. Trnku testovali za použitia systému počítačového polygrafu, kde mu boli položené dve otázky. Na obidve odpovedal záporne. Po celkovej analýze grafov bolo zistené, že “testovaný subjekt” bol podľa experta NBÚ pravdovravný. Prokurátor, ktorý dozoruje disciplinárne konanie voči Trnkovi, argumentoval, že polygraf nie je dôkazom, ktorý by vyvinil páchateľa.

Pred komisiou vypovedal aj redaktor TV Markíza Branislav Tomaga. Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa neho spochybnil počas rozhovoru pre televíziu Markíza nahrávku s podnikateľom Marianom Kočnerom. Práve rozhovor z októbra 2019 bol dôvodom podania disciplinárneho návrhu.

Trnka podľa Tomagu uviedol, že taká nahrávka sa dá vytvoriť, a poprel, že by tam bol jeho hlas. V rámci rozhovoru sa ho redaktor pýtal na konkrétne pasáže nahrávky.

“Pýtal som sa pána Trnku, či sa pamätá na také skutočnosti, že by s ďalšími dvoma osobami zosnovali plán na vydieranie Slavomíra Haščáka,” priblížil svedok. Haščáka stretol Trnka podľa svojich slov len raz.
Redaktor sa pýtal aj na časť nahrávky, kde sa hovorí o 25 miliónoch slovenských korún za prepustenie podnikateľa Jozef Majského na slobodu. Trnka reagoval, že “to je ‘blbosť’ a nič také sa nestalo”.
Po tom, ako sa redaktor pýtal, kto by mu chcel zverejnením uškodiť, Trnka spomínal viacero káuz, napríklad kauzu Transpetrolu.

“Povedal, že nepriateľov má viacero,” doplnil Tomaga. Rozhovor trval necelú hodinu, odvysielané boli približne tri minúty. Ako objasnil komisii Tomaga, redaktor si v reportáži vyberá, čo do nej dá. Trnka nežiadal autorizáciu, len sa ho spýtal, ako s tým naloží.
Obhajkyňa Trnku na začiatku namietala, aby bol Tomaga vypočutý.

Odôvodnila to tým, že na predchádzajúcom verejnom zasadnutí boli uvádzané skutočnosti, za akých okolností bol poskytnutý rozhovor, pričom svedok môže byť informovaný o tom, k čomu má byť vypočutý. Predseda komisie námietku zamietol, keďže verejnosť bola z väčšej časti pojednávania vylúčená.

- Reklama -