Fico bude opäť kandidovať za predsedu Smeru. Pellegriniho vyzval na odchod z vedenia parlamentu

0
Robert Fico, predseda Smer-SD (Autor: TASR)

Rober Fico bude opäť kandidovať na post predsedu Smeru. Vyhlásil to po stretnutí predsedníctva a poslaneckého klubu strany. Zároveň vyzval Petra Pellegriniho, aby sa vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Smer-SD mieni na post navrhnúť Juraja Blanára. Pellegriniho a jeho kolegov, ktorí oznámili odchod zo strany, vyzval, aby si vysporiadali členstvo v Smere-SD. Rovnako v mene predsedníctva strany vyzval predsedov parlamentných výborov, aby sa vzdali funkcií.

“Prijali sme výzvu, spoločne, že tí páni a dámy, korí odišli zo Smeru-SD, si musia urýchlene vysporiadať členstvo v strane Smer-SD, lebo vyzerajú trápne a smiešne,” poznamenal Fico s tým, že je dôležité urobiť ďalšie poriadky v strane. Zdôraznil, že túto výzvu myslia vážne.

V budúcom týždni sa podľa Fica stretne predsedníctvo strany. Majú na ňom odvolať všetkých predsedov okresných organizácií, ktorí nemajú záujem spolupracovať so Smerom-SD. Následne chcú vymenovať nových okresných i krajských predsedov tam, kde chýbajú. “Keď budeme mať tieto štruktúry pod kontrolou, potom pristúpime k zvolaniu mimoriadneho snemu,” dodal s tým, že tak urobia po doplnení straníckych štruktúr. Riešiť by sa na ňom mala podľa jeho slov aj otázka generálneho manažéra a nových podpredsedov strany. Fico chce podľa svojich slov úplne nových, mladých podpredsedov, no mali by medzi nich patriť aj osvedčené tváre.

Pellegrini dostal podľa Fica funkciu podpredsedu parlamentu vďaka Smeru-SD. Čo najrýchlejšie by mali odídenci opustiť aj funkcie šéfov parlamentných výborov. Na post predsedu výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) navrhne Smer-SD Mariána Saloňa, nahradiť má Erika Tomáša. Na poste predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií by mal Richarda Rašiho nahradiť Boris Susko. A za šéfa výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) navrhnú namiesto Petra Žigu poslanca Martina Nemkyho.
Fico bude podľa svojich slov veľmi rád spolupracovať aj so súčasným straníckym podpredsedom Robertom Kaliňákom či členom predsedníctva Martinom Glváčom.

“Keď budú mať záujem spolupracovať so stranou Smer-SD, ja viem, že obaja tento záujem majú, ja budem veľmi rád s nimi spolupracovať,” reagoval na otázky novinárov.

Fico dodal, že do budúcna budú mať aj ambíciu vytvoriť tieňový vládny kabinet. “Bude monitorovať sektorovo všetky jednotlivé rezorty, tém je veľmi veľa,” priblížil. Vedenie strany podľa jeho slov hovorilo aj o budúcnosti svojej politiky. Stranícky snem by mohli zvolať pomerne rýchlo. “Čím skôr to urobíme, tak tým rýchlejšie budeme pripravení na ďalšiu prácu v role silnej opozičnej strany,” uviedol. V súvislosti so svojou opätovnou kandidatúrou na post predsedu Smeru-SD podotkol, že má aj teraz zodpovednosť pripraviť stranu na ďalšie parlamentné voľby. “Chcem stranu previesť týmto ťažkým obdobím,” povedal Fico.

- Reklama -