Kažimír: Dohoda pri bankovom odvode prispeje k posilneniu stability bánk

0
Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska (Foto: TASR)

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír víta zmeny pri bankovom odvode. Podľa neho prispeje k zvýšeniu stability bankového sektora na Slovensku.

 “Zrušenie zvýšenia bankového odvodu je vítanou správou. Dosiahnutá dohoda prispeje k posilneniu stability slovenského finančného sektora a očakávame, že pomôže urýchliť oživenie a zotavenie ekonomiky,” uviedol v stanovisku pre médiá Kažimír.
Zdravý a ziskový finančný sektor je podľa neho základným predpokladom pre prístup Slovákov a podnikateľov k úverom za čo najvýhodnejších podmienok. “To je v súčasnom boji s ekonomickými dosahmi krízy na život na Slovensku rozhodujúce. Dohoda je zásadným posunom vpred a veríme, že skráti dĺžku rekonvalescencie ekonomiky. Vyhral zdravý rozum,” vyhlásil Kažimír.


Generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil tiež dohodu s rezortom financií oceňuje.

“Rokovania trvali dlhšie, ako sme očakávali, no finálnu dohodu považujem za férovú pre vládu aj pre bankový sektor. Podmienkou, aby sme mohli reštartovať hospodárstvo, podporiť rast biznisu a naďalej plniť potreby ľudí na Slovensku, je zdravý bankový sektor. Preto zrušenie deštruktívneho bankového odvodu je dobrou správou pre ľudí, firmy a slovenskú ekonomiku,” podotkol Krutil.

- Reklama -