Ozvala sa Greta: Klimatické zmeny si žiadajú rovnako naliehavé riešenia ako koronakríza

0
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas rozhlasového vysielania v rádiu Sveriges 14. júna 2020 v Štokholme. Foto: TASR/AP

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová povedala, že svet musí v súvislosti s klimatickými zmenami konať a upozornila aj na rasovú nespravodlivosť. Informovala o tom v sobotu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Thunbergová v rozhovore pre BBC povedala, že svet sa musí poučiť z pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a pristupovať s rovnakou naliehavosťou i ku klimatickým zmenám. Znamená to podľa nej, že svet musí konať s použitím “nevyhnutnej sily”.

Svet podľa mladej Švédky “prechádza bodom zlomu” v súvislosti s klímou a záležitosťami ako hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).

„Ľudia prichádzajú na to, že už dlhšie nemôžeme odvracať zrak od týchto záležitostí,” povedala.

Švédska aktivistka sa stala známou po tom, ako od augusta 2018 denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickým zmenám. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako “Piatky za budúcnosť”.

- Reklama -