Okolie Ríma vysiela “varovné signály”

0
Turisti s ochrannými rúškami kráčajú popri antickom Koloseu v Ríme. (Autor: TASR)

Taliansky Národný inštitút zdravia (ISS) vyzval v piatok na opatrnosť po tom, ako sa v uplynulom týždni objavili “varovné signály” o náraste počtu nakazených, obzvlášť v okolí Ríma.

ISS vo svojej týždennej správe konštatuje, že epidemiologická situácia je vo všeobecnosti priaznivá, ale upozorňuje, že “vírus naďalej signifikantne cirkuluje”. To si podľa ISS “vyžaduje prísne dodržiavanie opatrení potrebných na zníženie rizika prenosu”.

Región Lazio v okolí Ríma zaznamenal za uplynulý týždeň taký nárast nakazených, že sa v celoštátnej týždňovej bilancii dostal ešte pred Lombardsko, ktoré je epidémiou infekčnej choroby COVID-19 najviac postihnutým spomedzi všetkých talianskych regiónov.

V samotnom Ríme zaevidovali v posledných dňoch dve ohniská nákazy: jedno v nezákonne obývanej budove v robotníckej štvrti a druhé v jednej z nemocníc. Zdravotné úrady tvrdia, že situácia je “pod kontrolou”.

Epidémia vyvolaná koronavírusom nového typu podľa oficiálnej štatistiky v Taliansku zavinila smrť viac ako 34 500 ľudí. Prvý prípad nákazy bol zaznamenaný v meste Codogno v Lombardsku. Šlo súčasne o prvý prípad nákazy zistený mimo Číny, kde sa choroba neskôr

AFP konštatovala, že epidémia tejto choroby sa momentálne v Taliansku zdá byť pod kontrolou – denne pribudne už len niekoľko desiatok úmrtí a počet nových prípadov nakazenia každým dňom klesá.

- Reklama -