EÚ predĺžila sankcie voči Rusku

0
Angela Merkelová (Autor: TASR)

Lídri EÚ schválili na piatkovom videosummite ďalšie šesťmesačné predĺženie sankcií voči Rusku za zasahovanie do konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovala agentúra AFP.

Sankcie zamerané voči celým sektorom ruského hospodárstva mali vypršať 31. júla. Lídri EÚ rozhodli o predĺžení ich platnosti po tom, ako dostali informácie o vývoji snáh o mierové riešenie konfliktu v Donbase od kancelárky Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Obaja sa angažujú v rozhovoroch s Ruskom a Ukrajinou v takzvanom normandskom formáte.

„Pokrok (pri implementácii minských dohôd) nie je taký, aby nám umožnil odporučiť nepredĺženie sankcií voči Rusku,” uviedla Merkelová.

Oficiálne rozhodnutie o predĺžení sankcií prijme v najbližších týždňoch Rada EÚ tvorená ministrami členských krajín.

EÚ zaviedla sankcie voči Rusku v júli 2014 v reakcii na anexiu Krymského polostrova a podporu separatistov na východe Ukrajiny zo strany Ruska. Odvtedy sa ich platnosť predlžuje každých šesť mesiacov.

Sankcie sú namierené na ruský finančný, energetický a zbrojársky sektor. Moskve sťažujú prístup na trh EÚ a nemôže odtiaľ dovážať niektoré komodity.

EÚ podmienila zrušenie respektíve, zmiernenie sankcií pokrokom pri implementácii takzvaných minských dohôd. Na ich základe majú bojujúce strany v Donbase napríklad uzavrieť bezpodmienečné prímerie a stiahnuť ťažké zbrane z frontovej línie.

Európska únia prijala v súvislosti s konfliktom na Ukrajine aj iný súbor sankcií namierený voči Krymu a tiež vízové reštrikcie voči ruským občanom.

- Reklama -