Británia znižuje pri koronavíruse stupeň varovania na číslo tri

0
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR

Britská vláda v piatok znížila stupeň varovania v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA.

Stupeň varovania sa podľa britského ministerstva zdravotníctva znížil z najvyššieho štvrtého na stupeň číslo tri, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News.
Britský premiér Boris Johnson v máji predstavil systém varovania v súvislosti s koronavírusom, ktorý má celkovo päť stupňov. Úrady pri vyhlásení konkrétneho stupňa podľa Johnsona berú do úvahy reprodukčné číslo vírusu (R0) a počet prípadov.
Poradcovia britskej vlády v oblasti pre zdravotníctvo pre Anglicko, Škótsko, Severné Írsko a Wales podľa DPA povedali, že všetky tieto štyri historické časti Spojeného kráľovstva zaznamenali stabilný pokles v počte prípadov.
Takisto však upozornili, že pandémia sa ešte neskončila. Vírus je podľa ich slov stále v obehu a môžu sa objaviť lokálne ohniská nákazy.
Britský minister zdravotníctva Matt Hancock skutočnosť, že sa krajina posúva na nižší stupeň, označil za významnú chvíľu.
“Plán vlády funguje,” povedal Hancock a dodal, že tempo nárastu počtu nových prípadov sa spomaľuje, vláda chráni Národnú zdravotnú službu (NHS) a “stavia krajinu opäť na nohy”.
Británia v súvislosti s koronavírusom zaznamenala viac ako 42.000 úmrtí.

- Reklama -