Lipšic: Ak by Threemu ktokoľvek dopĺňal, dal by do nej jasné odkazy k vražde

0
Na snímke vľavo Marian Kočner a vpravo jeho advokát Marek Para (Foto: TASR)

Ak by Threemu ktokoľvek dopĺňal, tak by obsahovala explicitne inkriminujúce vyjadrenia k vražde. Skutočnosť, že obsahuje náznaky, metafory a označenia stretnutí, preukazuje, že nebola dorábaná. V reakcii na výpoveď Mariana Kočnera v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), uviedol splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Pred senátom vypovedá po ukončení výsluchu Mariana Kočnera Alena Zsuzsová. Rovnako ako on, aj Alena Zsuzsová hodnotí vo svojej spontánnej výpovedi jednotlivých svedkov vypočutých na hlavnom pojednávaní, na čo ju upozornila aj predsedníčka senátu Ružena Sabová.
 Vo svojom vyjadrení na margo Threemy Mariana Kočnera splnomocnenec Lipšic pripomenul, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová sa opakovane a detailne vyjadrovali ku každej jednej správe, ktorú si poslali. Spochybňovanie svedka Petra Tótha Lipšic prisudzuje aj tomu, že sa senát, ktorý na ŠTS pojednával kauzu falšovania televíznych zmeniek, oprel v rozsudku najmä o jeho výpoveď. To isté platí o Threeme, ktorú aj senát Emila Klemaniča citoval v odôvodnení svojho rozsudku v kauze zmenky.
Lipšic poukázal na fakt, že Tótha najskôr v piatok označil Marian Kočner za jemu blízkeho človeka, keď komentoval vyjadrenia veštkyne. Tá ho mala varovať, že ho niekto jemu blízky zradil, neskôr si zaradil túto veštbu práve k Tóthovi. Neskôr Marian Kočner na súde uviedol, že mu Tóth nikdy nebol blízky človek ani dôverník. Lipšic tiež na margo toho pripomenul, že Tóthovi Marian Kočner zveril svoj osobný mobilný telefón plný inkriminujúcich informácií.
Pred výpoveďou Mariana Kočnera predložil jeho obhajca Marek Para súdu nový dôkaz v podobe operatívnej správy Národnej kriminálnej agentúry. Podľa Paru zo správy vyplýva, že polícia týždne po podaní obžaloby na jeseň 2019 vyšetrovala ďalej vraždu novinára a jej alternatívne verzie. Na brífingu to Lipšic poprel, zo správy to podľa neho vôbec nevyplýva. „Tá zmienka, ktorá sa týka jedného z vykonávateľov vraždy, tam je, ale vôbec nie v súvislosti s objednávkou vraždy alebo s niečím, čo súvisí s dnes prejednávanou vecou,“ vysvetlil Lipšic. Správu ešte na súde nečítali, verejnosť ani novinári tak nepoznajú jej znenie.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szalay, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

- Reklama -