NATO nebude rozširovať jadrový potenciál v Európe, potvrdil Stoltenberg

0
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg (Autor: TASR)

Severoatlantická aliancia nebude zvyšovať súčasnú úroveň svojho jadrového potenciálu v Európe a nerozmiestni na jej území nové jadrové rakety, zároveň však posilní svoje protiraketové a vzdušné kapacity.

Uviedol to v stredu v rámci videokonferencie s ministrami obrany členských krajín NATO generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Stoltenberg však súčasne deklaroval, že NATO bude vždy pripravené čeliť potenciálnej hrozbe v podobe ruských balistických rakiet. Podľa agentúry TASS šéf NATO tiež vyhlásil, že cieľom súčasných aktivít aliancie je prispôsobiť európsky systém jadrového odstrašenia novým podmienkam.

Agentúra TASS uviedla, že ministri obrany NATO v stredu posúdili správy o posilnení ruských kapacít v oblasti jadrových rakiet a prijali balík opatrení vrátane nákupu stíhacích lietadiel piatej generácie, nových systémov protivzdušnej obrany a organizovania ďalších vojenských cvičení.

Podľa TASS Rusko posilnilo svoj raketový potenciál nasadením nových rakiet SSC-8 (klasifikácia NATO pre ruské rakety 9M729), ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice, “sú mobilné a schopné dostať sa za pár minút do európskych miest”.

Aliancia na tieto kroky Ruska reaguje prijatím balíka spomínaných opatrení. Stoltenberg poznamenal, že jednotlivé rozhodnutia v rámci tohto balíka sú tajné.

Uviedol však, že niekoľko krajín aliancie investovalo ďalšie finančné prostriedky do nových kapacít protivzdušnej a leteckej obrany. Ide o obranné systémy Patriot a SAMP/T, ako aj stíhacie lietadlá piatej generácie.

Krajiny NATO budú tiež organizovať viac cvičení, aktívnejšie si vymieňať informácie a posilňovať svoje zvyčajné vojenské kapacity, uviedol Stoltenberg podľa agentúry TASS.

- Reklama -