Matica nesúhlasí. Prekvapená je aj z komunikácie s vedením rezortu

0
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (Autor: TASR)

Predsedníctvo Matice slovenskej (MS) nesúhlasí so znížením finančnej podpory zo strany štátu v budúcom roku a vyjadruje prekvapenie nad formou doterajšej komunikácie zo strany Ministerstva kultúry (MK) SR smerom k MS. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

„Ustanovizeň nemôže súhlasiť so znížením finančnej podpory zo strany štátu v roku 2021, ktorá je aj tak dlhodobo poddimenzovaná, ani s oklieštením práce jednotlivých matičných pilierov, predovšetkým oblastných stredísk a vedeckých pracovísk,” uviedlo predsedníctvo MS s tým, že nesúhlasí ani s obmedzením vydavateľskej činnosti MS vrátane Slovenských národných novín. Odmieta tiež akékoľvek zásahy do nezávislosti verejnoprávnej ustanovizne, ktorá si minulý rok pripomenula 100. výročie kontinuálnej činnosti po obnovení MS v roku 1919.

Zo samotného rokovania z pondelka (15. 6.) na pôde MK SR vyplynuli viaceré otázky, na ktoré sa podľa Matuškovej snažili predstavitelia MS odpovedať. Predsedníctvo tvrdí, že zo strany ministerstva pritom nezazneli žiadne predstavy ani konštruktívne návrhy na podporu regionálnej kultúry, ktorú realizujú dobrovoľné i profesionálne zložky MS po celom Slovensku.

„Predstavitelia ministerstva kultúry jasne vyjadrili nedôveru voči ustanovizni – a to veľmi neštandardne – cez mediálne prostriedky v čase, keď s predstaviteľmi Matice slovenskej ešte ani nerokovali,” skonštatovalo predsedníctvo MS.

Predsedníctvo MS tiež uviedlo, že MS sa nevyhýba konštruktívnemu dialógu o náplni, pôsobnosti a činnosti MS v 21. storočí.

„Veríme, že spoločná koordinačná komisia MK SR a MS, ktorú prvotne iniciovala MS, bude objektívnym nástrojom na podporu a rozvoj ustanovizne a jej nadčasového poslania,” dodalo.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO), ktorá ustanovizni vytýka nedostatočné dištancovanie sa od ekonomických a morálnych zlyhaní bývalého vedenia, v utorok (16. 6.) na sociálnej sieti uviedla, že MK SR trvá na prehodnotení finančných požiadaviek MS. Vzhľadom na to trvá na otvorení diskusie o zásadnej zmene fungovania a financovania MS, ktorej výsledkom bude revízia výdavkov z verejného rozpočtu. Ministerka zároveň predstaviteľov MS informovala o vytvorení odbornej pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať dotačným požiadavkám ustanovizne a možným úpravám zákona o MS.

- Reklama -