Strana Smer sa už ohradila: Odídenci okolo Pellegriniho by mali vrátiť funkcie

0
Pellegriniho jedenástka. "Voliči vidia oveľa aktívnejšiu činnosť Pellegriniho jedenástky ako činnosť materského, či pôvodného Smeru. Postupne si možno aj neuvedomele zvyknú na to, že toto sú tí ľudia, ktorých chcú voliť," myslí si P. Haulík. (Foto: TASR)

Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí v stredu avizovali svoj odchod zo Smeru-SD do nového projektu Petra Pellegriniho, by mali zvážiť vrátenie funkcií strane. Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút. Zdôraznil, že Smer-SD bude pokračovať v razantnej, konštruktívnej a ľavicovej opozičnej politike.

„Vyzývame poslancov, ktorí sa dnes prezentovali ako úprimný, nový politický subjekt, aby sa takto úprimne a novo postavili aj k svojim mandátom. Tie nezískali ako súkromné osoby, ale vďaka účasti na kandidátke strany Smer-SD. Preto by mali zvážiť vrátenie funkcií, ktoré získali v NR SR,” uviedla strana. Ohlásením založenia nového subjektu podľa slov hovorcu de facto vyjadrili, že prestávajú byť členmi strany, pričom to tak vníma aj Smer-SD. Podotkol tiež, že odídenci nemôžu zakladať novú stranu a zároveň byť členmi Smeru-SD.

Predstavitelia strany zároveň podľa slov hovorcu odmietajú zúžiť politickú diskusiu len na debaty s odídencami. Zdôraznil, že v čase koronakrízy sú dôležitejšie iné témy. Ak sa členovia rozhodli odísť, považuje strana túto tému za uzavretú.

Mažgút skonštatoval, že prostredníctvom predsedu strany avizovali návrh na potrebné zmeny v Smere-SD, ktorými sa bude strana v rámci štruktúr na základe demokratických procesov zaoberať. Podotkol, že Smer-SD na Slovensku vybudoval základy pre sociálny štát a bude pokračovať v boji za lepšie postavenie zamestnancov, odborárov, podporu pre seniorov a zdravotne či telesne postihnutých či za mladé rodiny a silnejšie zdaňovanie korporácií a finančných skupín.

Desať poslancov parlamentu v stredu oznámilo, že sa pridáva k projektu Pellegriniho. Sú medzi nimi podpredsedovia strany Richard Raši a Peter Žiga, členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč. Pellegrini verí, že toto číslo nie je konečné a že do septembra sa im podarí stranu zaregistrovať. Pellegrini nedávno oznámil, že končí v Smere-SD, vzdáva sa funkcie podpredsedu a značku Smer-SD necháva “otcovi zakladateľovi”, predsedovi Ficovi.

- Reklama -