USA: S hydroxychlorochínom na liečbu COVID-19 je to zasa inak

0
Hydroxychlorochín
Hydroxychlorochín (Autor: TASR)

Spojené štáty v pondelok zrušili platnosť dočasného povolenia používať chlorochín a hydroxychlorochín vo výnimočných prípadoch na liečbu ochorenia COVID-19, informovala agentúra AFP. Dôvodom je nedostatočná účinnosť a bezpečnosť oboch antimalarík pri liečbe koronavírusovej infekcie.

„Nie je rozumné naďalej sa domnievať, že ústne užívanie chlorochínu a hydroxychlorochínu môže byť účinné pri liečbe COVID-19,” uviedla v liste Denise Hintonová, hlavná výskumníčka Amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Takisto podľa nej nie je rozumné domnievať sa, že známe a možné prínosy týchto liečiv, používaných primárne na liečbu malárie, prevážia v prípade choroby COVID-19 ich riziká.

Spojené štáty schválili tieto antimalariká pre dočasné núdzové použitie pri liečbe ochorenia COVID-19 v marci tohto roka, pripomína AFP.

Ďalšie štúdie však dospeli k záveru, že osobám s ochorením COVID-19 hydroxychlorochín ani jeho príbuzný chlorochín v liečbe nepomohli, ale u takýchto pacientov mohli ešte podľa nej zvyšovať riziko abnormálneho srdcového rytmu a smrti.

Oba lieky sú však schválené na liečbu malárie a ďalších ochorení ako reumatoidná artritída alebo lupus. Lekári ich preto aj naďalej budú môcť neoficiálne predpisovať i pacientom s COVID-19, píše AFP.

Americký prezident Donald Trump a brazílsky prezident Jair Bolsonaro odporúčali používanie chlorochínu a hydroxychlorochínu i na liečbu pacientov s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) začiatkom júna obnovila klinické testy hydroxychlorochínu po tom, ako preskúmala údaje v štúdiách, ktoré poukazovali na nebezpečenstvá tohto lieku.

- Reklama -