Pompeo so šéfmi diplomacie krajín EÚ

0
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR

Na pravidelnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v pondelok zúčastnil aj šéf diplomacie USA Mike Pompeo.

Ministri formou videokonferencie prediskutovali najdôležitejšie zahranično-politické otázky transatlantických vzťahov vrátane medzinárodných dôsledkov pandémie COVID-19, vzťahov s Čínou, blízkovýchodného mierového procesu a situácie v susedstve EÚ s dôrazom na Ukrajinu.

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok diskusiu medzi šéfmi diplomacií EÚ a USA uvítal.

„Je mimoriadne dôležité, že sme si dnes mohli vymeniť názory na najdôležitejšie témy s naším americkým partnerom. Potrebujeme pravidelnú diskusiu na tejto úrovni,” povedal.

Podľa Korčoka totiž nové bezpečnostné, environmentálne i zdravotné výzvy či nástup nových globálnych aktérov zosilnili potrebu globálnej spolupráce a koordinácie. Silné transatlantické partnerstvo a spolupráca v otázkach spoločného záujmu sú preto podľa neho z pohľadu SR zásadné.

Príkladom potreby transatlantickej spolupráce je podľa Korčoka aj situácia na Ukrajine: „Suverénna, nezávislá a prosperujúca Ukrajina v jej medzinárodne uznaných hraniciach je našim spoločným záujmom,” uviedol slovenský minister.

- Reklama -