Politologička: Pre Smer neznamená odchod Pellegriniho okamžitý koniec

0
Politologička Darina Malová. Foto: FF UK

Úspech potenciálnej strany Petra Pellegriniho závisí od toho, kto z členskej základne Smeru-SD sa k nemu pridá, ale aj ako osloví voličov Dobrej voľby a iných stredoľavých projektov. Otázkou je tiež financovanie nového subjektu. Uviedla to politologička Darina Malová. Myslí si, že Smer-SD bude naďalej prežívať, keďže časť voličov stále sympatizuje s predsedom Robertom Ficom.

Pellegrini podľa Malovej stále stavia na pozitívnom vnímaní verejnosti ako bývalého premiéra.

“Šanca vytvoriť stranu tu je, úspech bude závisieť aj od toho, kto z členskej základne, funkcionárov sa pridá a akým spôsobom prídu ľudia a voliči z Dobrej voľby a iných stredoľavých projektov,” načrtla.

V prípade straníckych funkcionárov sa podľa nej zdá, že má zatiaľ lepšiu pozíciu Smer-SD. Silnejšie karty má aj v otázke financovania, pretože má ako legitímny parlamentný subjekt na základe volebných výsledkov nárok na financovanie zo štátu. Naopak, Pellegrini musí začať od nuly.

Pre Smer-SD však odchod Pellegriniho neznamená okamžitý koniec, myslí si Malová. Poukázala na to, že ani HZDS sa v minulosti nestratilo zo straníckeho systému zo dňa na deň.

“Musíme sa asi pripraviť, že nejakú dobu bude Smer-SD spoluexistovať s novou stranou Petra Pellegriniho,” dodala.

Pellegrini v stredu oznámil, že končí v strane Smer-SD. Viac s ňou nespája svoju politickú budúcnosť, vzdáva sa funkcie jej podpredsedu a značku Smer-SD podľa vlastných slov necháva “otcovi zakladateľovi”, predsedovi Robertovi Ficovi.

- Reklama -