Za pár hodín milión vzhliadnutí. V Poľsku zverejnili druhý diel dokumentárneho filmu o pedofilných kňazoch

    0
    Vatikán, ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Prvý diel filmu venovaný tejto problematike z dielne investigatívneho novinára Tomasza Sekielskeho bol zverejnený vlani v máji a vyvolal v Poľsku vášnivú diskusiu.

    Druhý diel, ktorý nakrútil Sekielski spolu so svojím bratom, má v preklade názov Hra na schovávačku (Zabawa w chowanego). Snímka zachytáva príbehy obetí dvoch pedofilných kňazov a príslušnú reakciu poľských cirkevných autorít, ktorá bola podľa tvorcov úplne nedostatočná.

    V dokumente sa tvrdí, že kňazi obvinení z pedofilných skutkov zvyčajne neboli za svoje konanie potrestaní a často boli len presunutí do iných farností. Poľské katolícke diecézy pritom podľa tvorcov hlásili takéto prečiny Vatikánu, až keď sa obvinenia dostali na verejnosť.

    Predstaviteľ poľskej biskupskej konferencie v reakcií na nový diel dokumentu priznal, že v daných otázkach došlo k porušeniu stanovených cirkevných procedúr, čo by mal podľa neho vyšetriť Vatikán. Poďakoval tiež obetiam zneužívania za to, že o svojom utrpení prehovorili.

    Prvý diel dokumentárneho filmu s názvom Len to nikomu nehovor (Tylko nie mów nikomu) je sondou do sveta kňazov obvinených z pedofílie a obsahuje výpovede dospelých mužov a žien, ktorých v detstve obťažovali a znásilnili duchovní. Na YouTube mal od mája 2019 už viac ako 23 miliónov vzhliadnutí.

    Na budúci rok plánujú bratia Sekielski zverejniť ďalší dokumentárny film, v ktorom chcú skúmať, ako problém pedofílie svojho času riešil poľský pápež Ján Pavol II.

    Podľa údajov poľskej katolíckej cirkvi boli medzi rokmi 1990 až 2018 vznesené obvinenia z pedofílie voči 382 kňazom, ktorí mali celkovo zneužiť 625 obetí.

    - Reklama -