Lipšicovi sa uvoľňuje cesta k elitnej funkcii. Koalícia navrhla, že generálnym prokurátorom by nemusel byť prokurátor. Čo na to Lipšic?

    0
    advokát Daniel Lipšic (Autor: TASR)

    Uchádzačom o funkciu generálneho prokurátora by tak mohol byť len občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou by mala byť aj bezúhonnosť a požiadavka na osobnú integritu.

    V zmysle návrhu sa vyžaduje, aby kandidát bol svojim životom zárukou, že svoju funkciu bude vykonávať riadne a čestne. Predkladatelia vysvetľujú, že nejde o formálnu podmienku. Jej splnenie i splnenie formálnych podmienok by mal vyhodnocovať a overovať ústavnoprávny výbor.

    Návrh na odvolanie šéfa prokuratúry by malo byť po novom možné podať aj v prípade, ak prestane svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne, čo je podmienkou pri jeho zvolení.

    Okrem poslancov parlamentu by mohli navrhovať kandidátov aj minister spravodlivosti, Rada prokurátorov SR, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov, ale aj vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva, napríklad Slovenská akadémia vied či právnické fakulty.
     

    Horúcim kandidátom na post šéfa generálnej prokuratúry je expolitik, advokát  Daniel Lipšic. Bez zmeny zákona by ako neprokurátor kandidovať nemohol. Zdroj: TASR

    Informácie o kandidátoch by sa mali zverejňovať na webe parlamentu ešte pred ich vypočutím na ústavnoprávnom výbore, a to na 20 dní. Vypočutie by malo byť verejné. Pozývať by sa mala aj prezidentka SR, prípadne jej zástupca.

    Kandidátom by mohli po ich prezentácii klásť otázky všetci prítomní poslanci, nielen členovia výboru, ako aj prezidentka, prípadne jej zástupca.

    Následne by mal výbor hlasovaním rozhodnúť, či kandidáti spĺňajú zákonné predpoklady vyžadované pre výkon funkcie, osobitne i podmienku týkajúcu sa ich osobnej integrity. Zo schôdze výboru by sa mal v zmysle právnej úpravy vykonávať audiovizuálny prenos.

    Daniel Lipšic na margo aktuálneho diania vyhlásil, že v tejto chvíli nevidí dôvod uvažovať nad kandidatúrou. Pripomína, že podľa súčasného zákona sa o funkciu môžu uchádzať len prokurátori. Toto rešpektuje a špekulácií okolo zmeny zákona a jeho prípadnej kandidatúry sa nemieni zúčastňovať.  “Nad zákulisnými ťahmi nepremýšľam,” povedal novinárom Lipšic.

    - Reklama -