AKTUALIZÁCIA: Podľa Kočnera a Zsuzsovej sa s ich komunikáciou cez Threemu manipulovalo

    0
    Alena Zsuzsová a Marian Kočner (Autor: TASR)

    Čítať správy z obdobia krátko pred a po vražde novinára navrhli senátu prokurátor a splnomocnenci poškodených.

    V aplikácii si mali obžalovaní písať jazykom, ktorý splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic nazval šifrou. Debatovať o vražde novinára sa malo aj prostredníctvom odkazov na sneh alebo cez vypadávanie zubov. Správy o stave chrupu Aleny Zsuzsovej z jej zdravotnej poisťovne sú súčasťou spisu, rovnako ako správy o počasí vo Veľkej Mači v čase vraždy.

    Ja nehovorím, že komunikácia neexistovala, hovorím, že bola menená a doplnená v niektorých častiach. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to uviedol obžalovaný Kočner na margo jeho správ z aplikácie Threema. Spoluobžalovaná Zsuzsová tvrdí, že niektoré správy chýbajú a komunikácia je vytrhnutá z kontextu.

    Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Turan číta  a vyberá pasáže, ku ktorým sa postupne vyjadrujú obžalovaní.

    „Riešiš aj tie interiéry na USB?,“ pýtal sa Kočner deväť dní pred vraždou novinára Aleny Zsuzsovej.

    „Jasné, to už dávno! Ten ti tiež vrátim a ten projekt by mal byť hotový už tento týždeň,“ odpísala obžalovaná.

    Fotky zo sledovania novinárov odovzdal svedok Peter Tóth Marianovi Kočnerovi na USB kľúči.

    Fotky Kuciaka zo sledovania sú tie isté, ktoré videl už odsúdený Zoltán Andruskó. Podľa jeho slov mu ich ukázala Alena Zsuzsová. Rovnaké fotky videl aj Miroslav Marček, ktorý sa ku vražde priznal a je za ňu neprávoplatne odsúdený.

    Obžalovaní vysvetľujú správy o USB kľúči ako fotky priestorov, ktoré chcel Kočner ponúkať na maďarskom trhu. Zsuzsová mu mala zabezpečiť tlmočenie.

    V správach päť dní pred vraždou Kuciaka sa zase Kočner sťažuje, že si musí urobiť všetko sám. Zsuzsová sa ho pýta, ako to má urýchliť ešte viac. Správy obžalovaní vysvetľujú ako diskusiu o modelingovej kariére dcéry obžalovanej, ktorej Kočner pomáhal.

    „Domnievam sa, že táto komunikácia potvrdzuje výpoveď Miroslava Marčeka aj čo sa týka naliehavosti Andruskóa na vykonávateľov,” interpretoval zase správy splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica pripomenul, že v tom čase vyšiel ďalší článok Jána Kuciaka o prevodoch Kočnera v bytovom komplexe Five Star Residence.

    V ďalších správach tri dni pred vraždou píše Kočner Zsuzsovej o tom, že minul zbytočne 50.000 eur a že od toho závisí aj jeho politická kariéra. Podľa obžalobnej verzie dostali vykonávatelia skutku 50.000 eur. Marian Kočner vysvetľuje sumu ako náklady na jeho politickú stranu.

    Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

     

    - Reklama -