Jarjabek o konflikte v strane: Likviduje nás to. Mám teraz spraviť tlačovku ja a po mne trebárs Blaha?

0
Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

Ako hodnotíte výzvu podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho, ktorý podporovaný ďalšími podpredsedami strany, vyzval predsedu Roberta Fica, aby neskončil ako Mečiar a Dzurinda a z predsedníckej funkcie odstúpil?

Podobne ako ďalší kolegovia nemám informácie. Neviem si to celé vysvetliť, najmä z dôvodu času. Nie je pre mňa zdôvodniteľné, keď v pondelok vyjdú v prieskume rastúce preferencie Smeru a je predpoklad rastu tohto trendu, a možnosť vrátiť sa do pozície preferenčne najsilnejšej strany v parlamente a na druhý deň príde takéto vyhlásenie, po ktorom musí nastať pád týchto preferencií. 
 
Ak strana ukáže svoju nestabilitu, prestáva byť garantom toho, čo hovorí. Namiesto toho, aby sme sa sústredili na všetky tie blbosti, ktoré robí koalícia, aby sme skutočne v parlamente všetky tieto veci pomenovali, tak sme obrátili pozornosť na vnútrostranícky boj u nás. Je to nezmysel, na to sú predsa orgány strany, ktoré tieto veci riešia. A dvaja hráči s najvyššími ambíciami tu majú ping-pong, o ktorom my nič nevieme. Tieto veci nemáme vydiskutované ani so základnými organizáciami. Sú to také výstrely od boku, tam dvaja poslanci, tam päť poslancov, tam Banská Bystrica. To sú neprediskutované veci a neodsúhlasené krajskými či okresnými organizáciami a s uzneseniami k tomu. 
 
 
Vplýva na brzdenie vnútrostraníckeho dialógu aj koronakríza či len nechuť?
 
Tieto veci sa prediskutovať jednoducho nedajú, stále platí zákaz zhromažďovania a keď bude v tejto forme, keď nemôžete zvolať viac ako sto ľudí, to ani spraviť nevieme. Tá situácia je nezrealizovateľná. A podpredseda dáva predsedovi výzvy, ktoré ani nemôžeme konfrontovať.
 
 
Zasadal k tomuto v poslednom čase poslanecký klub?
 
Klub počas ostatnej schôdze k tomu nezasadal.
 
 
Ale pri Petrovi Pellegrinim stáli ďalší podpredsedovia…
 
Áno, a čo? My máme teraz robiť ďalšie tlačovky? Mám spraviť tlačovku ja? A po mne napríklad Ľuboš Blaha? Načo?
 
 
Mám teraz spraviť tlačovku ja? A po mne trebárs Ľuboš Blaha? pýta sa Jarjabek. Zdroj: TASR
 
Predseda sa v poslednom čase nechal počuť, respektíve dal prísľub akéhosi auditu svojho správania do budúcna. Máte pocit, že to spolu súvisí?
 
Jednoznačne sa pýtam, prečo je to tak rýchlo, deň po prieskume, prečo takéto niečo muselo zaznieť a privádzame do rozpakov voličov a stranícku základňu. Od obeda som dnes mal sto telefonátov od kolegov a ja nemám k tomu žiadne informácie. Okolie nás už začína deliť na tábory, ale nikto z nás nemá o takéto delenie záujem. Ak k nemu dôjde, strana spácha samovraždu, takéto delenia boli aj v iných stranách počnúc od HZDS, pozrite sa, ako skončili maďarské strany v posledných voľbách…
 
 
A čo samotný obsah tých výčitiek Petra Pellegriniho?
 
Otázky, ktoré kladie on i pán Fico, sú, samozrejme, legitímne, ale nemajú padať takto, keď druhý nemôže odpovedať prvému, cez médiá, ale na straníckych fórach, kde sa tí ľudia budú navzájom počúvať a budú si odpovedať. Toto je nešťastná forma, likviduje to Smer, jeho voličskú základňu a znedôveryhodňuje nás. A keď tu nie je zlý úmysel, tak sa pýtam, aký tu potom je. Niekto sa teší, niekto plače. Ale toto je opozičná politika? Toto? Alebo sa spolu spamätáme, alebo sa spolu nespamätáme a bude to veľký pokles Smeru. Dohoda musí byť reálna.
 
 
Výzva prichádza po odchode Jána Podmanického, keď Smer stratil kreslo v parlamente.
 
Už tomu som nerozumel. Ak na neho citlivo zareagoval jeden z podpredsedov (P. Pellegrini – poznámka PL.sk), tak o osude poslancov nerozhoduje ani on, ani predseda, prečo sa to medializuje? Na čo je to dobré?

 

- Reklama -