Nepravidelné obchodné lety do ôsmich krajín povolili. Na ostatné sa ešte len dostane

0
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. (Autor: TASR)

„Pri návrate do 48 hodín nemusia klienti absolvovať domácu ani štátnu karanténu. Cestujúci budú na palubách lietadiel pred príletom na Slovensko vypĺňať formuláre s osobnými údajmi, ktoré im rozdá posádka lietadla,” informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

V prípade, ak doba do návratu presiahne 48 hodín, bude cestujúcim nariadená štátna izolácia (okrem výnimiek) po dobu testovania na COVID-19 a následne domáca izolácia s celkovou dobou trvania 14 dní.

Zákaz civilných letov, teda pravidelnej a charterovej dopravy s dovolenkármi, je rozhodnutím štátnych orgánov opätovne predĺžený na ďalšie 14-dňové obdobie. Osobné lety s cestujúcimi na slovenské letiská tak nebudú umožnené minimálne do 11. júna.

V prípade repatriačných príletov zo zahraničia budú môcť podľa Ševčíkovej cestujúci na bratislavskom letisku od piatka (29.5.) využiť aj e-karanténu za podmienok, ktoré už platia na niektorých hraničných priechodoch.

„Cestujúci si musí stiahnuť do svojho mobilu aplikáciu (funguje len na operačné systémy Android) a po repatriačnom prílete mu ju policajti z Oddelenia hraničnej kontroly Prezídia policajného zboru SR aktivujú, čím umožnia repatriantom absolvovať izoláciu v domácom prostredí,” dodala hovorkyňa.

- Reklama -