Hongkong: Británia chce uvoľniť “cestu k občianstvu” držiteľom britských pasov. Čína chystá protiopatrenia

    0
    Chodci kráčajú okolo obrovskej obrazovky, na ktorej čínsky prezident Si Ťin-pching reční v priamom prenose počas zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) v Hongkongu (Autor: TASR)

    Peking “si vyhradzuje právo podniknúť zodpovedajúce protiopatrenia”, povedal novinárom na tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Reagoval tak na vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba, že Británia zrejme uvoľní pravidlá pre udeľovanie povolenia na pobyt tým ľuďom, ktorí sú v Hongkongu držiteľmi pasov “zahraničných britských občanov” (BNO), ak Čína nezastaví plány na zavedenie nového bezpečnostného zákona v Hongkongu.

    Návrh nového zákona o národnej bezpečnosti schválil čínsky parlament vo štvrtok a vyvolal v Hongkongu protesty. Na základe neho bude za zločin pokladané podkopávanie vlády v Pekingu.

    Návrh zákona zakazuje aj aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

    Sú obavy, že legislatíva ukončí osobitné administratívne postavenie tejto oblasti Číny. Podľa kritikov legislatíva nerešpektuje princíp “jedna krajina, dva systémy”, na základe ktorého mal Hongkong po roku 1997, keď ho Británia vrátila Číne, prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne.

    Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí na brífingu ešte upozornil, že Spojené kráľovstvo a Čína mali dohodu, že držitelia pasov BNO (zahraničných britských občanov) nebudú mať povolenie na dlhodobý pobyt v Spojenom kráľovstve.

    „Títo držitelia pasov BNO sú čínskymi občanmi a ak Spojené kráľovstvo trvá na zmene tejto praxe, nielenže poruší svoj postoj, ale aj medzinárodné právo,” dodal hovorca, ktorého citoval portál britskej stanice BBC.

    Držiteľov takýchto pasov je v Hongkongu 300 000 a majú právo navštíviť Spojené kráľovstvo na šesť mesiacov bez víz, dodala BBC.

    - Reklama -