Microsoft plánuje nahradiť desiatky novinárov umelou inteligenciou

    0
    Bill Gates, spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft (Autor: TASR/AP)

    Približne 50 novinárov, ktorých si Microsoft najímal cez personálne agentúry, stratí koncom júna svoje zamestnanie, napísal denník Seattle Times. Microsoft totiž ich zmluvy predĺžiť neplánuje. Podľa tohto technologického koncernu ide o pravidelné prehodnocovanie jeho činnosti.

    „Ako všetky podniky aj my pravidelne prehodnocujeme náš biznis. To môže viesť k zvýšeným investíciám na niektorých miestach, a z času na času k presunom na iných miestach,” povedal pre Seattle Times hovorca Microsoftu s tým, že nové prerozdelenie úloh s pandémiou koronavírusu nijako nesúvisí.

    Microsoft dodal, že sa nechce spoliehať výlučne na umelú inteligenciu – zamestnanci na trvalý úväzok budú pre portál pracovať aj naďalej.

    Úlohou novinárov bol výber textov, titulkov a obrázkov. Samotné správy Microsoft preberá od iných mediálnych domov.

    „Je demoralizujúce myslieť si, že stroje nás dokážu nahradiť, ale čo sa dá robiť,” povedal jeden z novinárov, ktorým hrozí prepustenie.

    Žurnalisti upozornili aj na to, že umelá inteligencia nemusí byť schopná riadiť sa prísnymi redakčnými princípmi, čo sa môže skončiť zverejnením nevhodného obsahu.

    - Reklama -