Ministerstvo kultúry: Vlani sa riešili dva prípady umeleckých diel zadržaných na hraniciach

    0
    Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (Autor: TASR)

     V zmysle Dohovoru UNESCO o opatreniach na zákaz a zamedzenie nedovoleného vývozu, dovozu a prevodu kultúrnych statkov z roku 1970 spolupracuje rezort s Národnou ústredňou Interpol v Bratislave a aj s príslušným colným orgánom. Pomáha preverovať pôvod zadržaných predmetov i verifikovať plánované trvalé vývozy zo SR. Kompetentným inštitúciám postupuje aj informácie, ktoré získava prostredníctvom európskej výmennej informačnej platformy – systému IMI o predmetoch kultúrnej hodnoty, o ktorých sa predpokladá, že boli nezákonne vyvezené z krajiny ich pôvodu.

    “V prvom polroku bolo ministerstvo prostredníctvom tohto informačného systému informované o viacerých odcudzených umeleckých zbierkových predmetoch v rôznych krajinách, napríklad o 25 prípadoch z Poľska, dvoch prípadoch z Rakúska, po jednom z Cypru a Grécka,” približuje správa MK.

    Rezort ako kompetentný orgán vydal 18 súhlasov na dočasný vývoz zbierkových predmetov inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva do zahraničia na ich prezentáciu v rámci EÚ, takisto jeden súhlas k dočasnému vývozu jedného zbierkového predmetu zo Slovenska mimo colného územia EÚ (do Japonska). MK vydalo tiež súhlasné stanovisko k trvalému vývozu 18 predmetov kultúrnej hodnoty v rámci colného územia EÚ – konkrétne 18 diel Stana Filka (1937 – 2015), ktoré sú výberom z jeho tvorby v 60. rokoch 20. storočia, do galérie moderného umenia Tate v Londýne.

    - Reklama -