AKTUALIZÁCIA Trnka na disciplinárnej komisii. Má vraj všedný hlas. Nevie, či na nahrávke s Kočnerom hovorí naozaj on

    0
    Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

    Trnka v utorok čelí disciplinárnemu konaniu pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry SR.

    „Nevieme potvrdiť, že ide o jeho hlas, nahrávka zverejnená v médiách bola v zlej kvalite. Môj klient si nie je istý, či ide o jeho hlas alebo nie,” zdôraznila právna zástupkyňa Trnku.

    Podľa jej slov v súčasnosti je možné vytvoriť takúto nahrávku a tvrdiť, že je pravá. Trnkov hlas je všedný a je ho možné podľa advokátky napodobniť. Nahrávka môže byť kompilátom jeho výrokov počas verejného pôsobenia vo funkcii generálneho prokurátora. V nahrávke je len minimum slov, ktoré majú byť Trnkove.

    „Nevieme potvrdiť, či hlas na nahrávke je hlas môjho klienta, pretože na verejnosti vystupoval veľmi často,” povedala.

    „Zásadne odmietame údajný obsah na údajnej nahrávke. Ide o snahu o účelovú diskreditáciu jeho osoby,” vyslovila v obhajobe Trnku.

    „Môj klient nepopiera, že pozná osobu Mariana Kočnera. Pozná ho od vojenčiny. Ako mal v čase, keď ho spoznal, predvídať, že v budúcnosti sa z neho stane trestne stíhaná osoba? Takýmto spôsobom by mal byť každý človek, ktorý poznal osobu Mariana Kočner, verejne lynčovaný,” dodala.

    Priznala, že od roku 2013 sa Trnka stretol s Kočnerom maximálne dva razy a za posledných päť rokov ani raz. Kočner sa snažil pracovne kontaktovať s Trnkom, ten ho však odmietal a keď sa s ním kontaktoval, tak podľa obhajkyne údajne len v medziach zákona.

    Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Zdroj: TASR

    Disciplinárny návrh, ktorý sa v utorok prejednáva, sa netýka nahrávky medzi Trnkom a podnikateľom Marianom Kočnerom, ale týka sa rozhovoru poskytnutého pre komerčnú televíziu 15. októbra 2019.

    Rozhovor mal vyvolať pochybnosti o dôveryhodnosti prokuratúry.

    V druhom bode návrhu sú Trnkovi kladené jeho vyjadrenia v kauze prepustenia podnikateľa Jozefa Majského v roku 2004.

    Aktualizácia 14:50

    Dobroslav Trnka sa necíti byť vinný, navrhuje aby ho disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR z obvinení oslobodila.

    Pred trojčlennou komisiu počas ústneho pojednávania prostredníctvom obhajkyne dodal, že si je vedomý toho, že porušil príkaz generálneho prokurátora zakazujúci komunikáciu s médiami. Na svoju obranu ďalej prostredníctvom obhajkyne uviedol, že situácia pred jeho bydliskom bola po zverejnení nahrávky s Kočnerom týkajúcej sa kauzy Gorila z dlhodobého hľadiska psychicky neudržateľná.

    „Osobne nemohol vyjsť pred dom, celá ulica bola plná novinárov, ktorí sa dožadovali rozhovoru. To je na jednej strane pochopiteľné, ale jeho manželka je vážne chorá a jej zdravotný stav sa v tom čase výrazne zhoršil v súvislosti s prítomnosťou médií pred jeho domom,“ povedala obhajkyňa.

    Napokon poskytol rozhovor redaktorovi komerčnej televízie, za ktorý je v dvoch bodoch disciplinárne stíhaný. Trnka by aj v súčasnosti v takejto situácii konal podobným spôsobom.

    Prokurátor, ktorý disciplinárny návrh podal, súhlasil, aby bola z časti utorkového konania vylúčená verejnosť. Na rôznych súčastiach polície totižto prebiehajú trestné konania a nie je vhodné, aby sa s nimi oboznamovala verejnosť.

    Predseda 3. disciplinárnej komisie GP SR napokon verejnosť, teda aj médiá z pojednávania vylúčil.

    - Reklama -