VIDEO Pellegrini: Matovič ignoruje právny štát a demokraciu. Ak nezruší núdzový stav, oslovím Čaputovú

0
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer – SD) (Autor: TASR)

Expremiér podčiarkol dôležitosť ústavy. Verí, že vláda ju neporuší a po 90 dňoch sa núdzový stav automaticky skončí. Do budúcna sa obáva, že koalícia by bola schopná ústavnou väčšinou v Národnej rade (NR) SR zmeniť systém bŕzd a protiváh v ústave a ústavných zákonoch. Vyzval preto verejnosť a médiá, aby sledovali, čo sa pod rúškom koronakrízy mení v legislatíve. Tvrdí, že Matovič klamal, keď povedal, že núdzový stav nikoho neobmedzuje. Pellegrini poukázal na platné uznesenie vlády, ktorým sa obmedzuje právo zhromažďovania sa osôb žijúcich mimo spoločnej domácnosti.

Odmieta tiež tvrdenia Matoviča o potrebe núdzového stavu na poskytovanie pomoci a podpory pre dosahy krízy a na zásobovanie nemocníc. Takúto možnosť podľa neho dáva aj mimoriadna situácia a nemusí byť vyhlásený núdzový stav.

Núdzový stav vyhlásila vláda pre štátne nemocnice pôvodne od 16. marca 2020. Následne ho viackrát rozšírila o ďalšie oblasti a opatrenia. V zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže trvať maximálne 90 dní. Jeho predĺženie či opätovné vyhlásenie právna úprava nešpecifikuje.

- Reklama -