Slováci v Česku vítajú otvorenie hraníc

0
Ilustračná snímka. Diaľnica D2. Foto: TASR

Výzvu podpísali predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, riaditeľ Slovenského domu v Prahe a člen Rady vlády ČR pre národnostné menšiny Vladimír Skalský, predsedníčka Slovensko-českého klubu a šéfredaktorka časopisu Slovenské dotyky Naďa Vokušová, predseda Obce Slovákov v ČR Andrej Dan Bárdoš a predseda Združenia Slovákov v Prahe a šéfredaktor časopisu Korene Jaromír Slušný.

Predstavitelia Slovákov v zahraničí, predovšetkým v Českej republike, vyzývali štátne orgány SR a ČR na premyslené a opatrné, ale výrazné postupné uvoľňovanie režimu na vzájomných hraniciach. Upozorňovali, že situácia v oboch krajinách v súvislosti s výskytom nového koronavírusu je porovnateľná a obyvatelia oboch krajín tak pre seba navzájom nepredstavujú hrozbu.

Autori vyhlásenia upozorňovali na mimoriadnu previazanosť oboch štátov, množstvo cezhraničných rodinných a osobných vzťahov, akademickú a vedeckú spoluprácu či dochádzanie do nemocnice. Uvoľnenie opatrení podľa nich po umožnení dovoleniek v druhej z krajín pomôže naštartovaniu ekonomiky či pendlerom.

- Reklama -