Nech si Pellegrini spomenie na Kisku, odkazuje publicista Hrabko. Odborná diskusia o voľbe generálneho prokurátora je podľa neho kino

    0
    Publicista Juraj Hrabko. Foto: TASR

    Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý robila pre televíziu Markíza, by totiž v prípade vzniku novej strany expremiéra Pellegriniho podpora Smeru-SD klesla na 9,6 percenta a bola by až treťou najsilnejšou stranou po OĽaNO (21,8 percenta) a politickom subjekte Petra Pellegriniho.

    „Zabudnite na tie výsledky. Pripomína to prieskumy, koľko bude mať strana Andreja Kisku. Na začiatku sú ambície vysoké, vidíme, ako skončil vo voľbách Andrej Kiska a ako skončilo PS-Spolu,“ reaguje Hrabko.

    Hrabko Pellegrinimu odporúča spomenúť si na čísla Andreja Kisku v priekumoch pred voľbami. Zdroj: TASR

    Dodáva, že ak nová strana vznikne, rozbehne sa proti nej aj antikampaň.

    „Určite má aj Peter Pellegrini svojich odporcov. A nie každý je nadšený tým, že odchádza zo Smeru-SD. A bude musieť nie iba rozdávať, ale aj prijímať údery z rôznych strán,“ upozornil Hrabko.

    Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) informoval, že sa v priestoroch parlamentu 24. júna uskutoční verejná odborná diskusia o zmene spôsobu voľby generálneho prokurátora.

    Je možné, že prezidentka Zuzana Čaputová bude mať výhrady k schválenej novele zákona a vráti ju parlamentu, myslí si Hrabko. Zdroj: TASR

    „Z môjho pohľadu je to kino. Rovnako, ako to bolo u pani prezidentky. Politici takéto kroky musia robiť, ale z môjho pohľadu nemôže ísť o vážnu odbornú diskusiu, ak sa takéto stretnutie uskutoční iba jedno,“ reagoval Hrabko.

    Dodal, že proces výberu nového generálneho prokurátora sa môže predlžovať, najmä ak bude mať prezidentka Zuzana Čaputová výhrady k schválenej novele zákona a vráti ju parlamentu, alebo sa rozhodne nevymenovať do funkcie zvoleného kandidáta.

    „Vieme, ako strany súčasnej vládnej koalície brojili proti aktuálnemu generálnemu prokurátorovi, pánovi Čižnárovi, ale to, ako sa správajú teraz, naznačuje, že mu predĺžia funkčné obdobie. Lebo on ostáva vo funkcii až dovtedy, kým nebude zvolený nový,“ poznamenal Hrabko.

    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Zdroj: TASR 

    Novým predsedom Mosta-Híd sa stal exminister životného prostredia László Sólymos. Strana však v posledných voľbách podobne ako konkurenčná Strana maďarskej komunity (SMK), nepostúpila do parlamentu.

    „Jediná schodná cesta, ak menšinová strana pomýšľa na návrat do parlamentu, je dať hlavy dohromady a nejako sa pobratať. Dá sa to, voliči existujú, akurát sú rozdelení. Dá sa to urobiť, cesta je omnoho schodnejšia, ako keď bol predsedom Mosta-Híd Béla Bugár a predsedom SMK Pál Csáky,“ reagoval Hrabko.

    - Reklama -