Mali: Po militantnom útoku na dedinu 26 mŕtvych miestnych civilistov

    0
    Ozbrojená jednotka. (Autor: repro foto BBC)

    Napadnutú dedinu Binedama v nepokojnom regióne Mopti obývajú etnickí Fulbovia. Medzi obeťami sú i dve ženy a deväťročné dievča.

    Mali bojuje proti revolte džihádistov, ktorá vypukla na severe krajiny v roku 2012 a následne sa rozšírila do centrálnej časti, ako aj do susedných štátov Burkina Faso a Niger. Konflikt si vyžiadal už tisícky mŕtvych vojakov i civilistov, zatiaľ čo mnoho ľudí muselo utiecť zo svojich domovov.

    Centrálna časť Mali, ktorá je mozaikou viacerých etník, sa stala jedným z ohnísk konfliktu. Džihádisti pravidelne podnikajú útoky na vojenské ciele a príležitostne dochádza i k bojom medzi jednotlivými komunitami.

    Fulbovia, ktorí vedú pastiersky život, sú často obviňovaní z úzkych vzťahov s džihádistami, čo vedie k masakrám medzi nimi a ďalšími etnickými skupinami.

    Piatkový útok prišiel v čase zvýšenej bezpečnostnej neistoty v Mali. Koncom marca uniesli v centrálnej časti krajiny prominentného opozičného politika Soumailu Cissého, keď viedol kampaň pred parlamentnými voľbami.

    V danom regióne došlo v uplynulom čase k niekoľkým masakrám vrátane útoku militantov na odľahlé dediny, pri ktorom v apríli zahynulo 12 ľudí.

    Francúzske vojenské sily vo štvrtok zabili pri operácii v Mali lídra severoafrickej odnože teroristickej siete al-Káida.

    Alžírčan Abdalmálik Drúkdál bol vodcom skupiny známej ako al-Káida v islamskom Maghrebe (AQIM). O život prišiel v meste Tessalit na severovýchode Mali, pričom “zneškodnení” boli aj viacerí z jeho blízkych spolupracovníkov.

    Francúzsko má pri svojej protiteroristickej misii Barkhane nasadených v rozľahlom regióne Sahel približne 4500 vojakov.

    V Mali sa okrem toho o stabilizáciu krajiny usiluje aj misia OSN.

    - Reklama -