Holandská farma na norky začala s likvidáciou zvierat. Dôvod?

    0
    Ilustračné foto, farma na norky v Grécku (Autor: TASR)

    Farma na juhu Holandska, kde sa nachádza epicentrum epidémie v krajine, musí zlikvidovať viac než 1500 kusov noriek, informovala tlačová agentúra AFP. K opatreniu malo pôvodne prísť už skôr, avšak dve organizácie bojujúce za práva zvierat sa mu pokúšali zabrániť. Súd v piatok ich žiadosť zamietol.

    Infikované norky budú usmrtené pomocou oxidu uhoľnatého, pričom k redukcii stavov postupne dôjde aj na deviatich ďalších norkových farmách. Podľa ministerstva poľnohospodárstva farmy musia zlikvidovať celkovo viac než 10.000 kusov noriek. Vláda postihnuté farmy odškodní.

    V Holandsku je 140 fariem na chov noriek. Krajina ročne exportuje norkové kožušiny v hodnote 90 miliónov eur.

    Holandské úrady v máji ohlásili dva prípady možného prenosu nového druhu koronavírusu z norky na človeka. Tieto infekcie by mohli predstavovať prvé známe prípady, keď sa ľudia nakazili koronavírusom od zvierat, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

    Holandská vláda odvtedy zakázala prepravu noriek a zaviedla povinné testovanie na ochorenie COVID-19 na všetkých farmách v krajine. Najvyšší súd v Holandsku v roku 2016 rozhodol, že do roku 2024 sa musia zatvoriť všetky norkové farmy v krajine.

    Organizácia na ochranu zvierat Humane Society International (HSI) tvrdí, že najväčšími producentmi noriek sú Čína, Dánsko a Poľsko, pričom ročne je pre ich kožušinu zabitých 60 miliónov týchto zvierat, dopĺňa tlačová agentúra Reuters.

    - Reklama -