V Líbyii začne platiť od pondelka prímerie. Podporil ho aj maršal Haftar

    0
    Na archívnej snímke zo 14. augusta 2017 veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalíf Haftar (Autor: TASR)

    „Táto iniciatíva vyzýva na rešpektovanie všetkých medzinárodných snáh. Prímerie začne platiť v pondelok 8. júna 2020 o šiestej hodine ráno,” vyhlásil Sísí na spoločnej tlačovej konferencii s Haftarom. Egypt je jedným z hlavných spojencov Haftarových síl.

    Sísí zároveň zdôraznil nutnosť medzinárodnej podpory pre túto iniciatívu a vyzval OSN, aby prizvala predstaviteľov konkurenčných líbyjských vlád na rozhovory. Predmetná iniciatíva, nazvaná Káhirská deklarácia, požaduje tiež stiahnutie “zahraničných žoldnierov z celého územia Líbye”, dodal egyptský prezident.

    Daný dokument vyzýva na “rozpustenie milícií a odovzdanie ich zbraní, aby bola Líbyjská národná armáda (LNA), ktorej velí Haftar, schopná vykonať svoje vojenské a bezpečnostné úlohy”, dodal Sísí.

    Sily lojálne medzinárodne uznanej vláde medzitým v sobotu spustili ofenzívu zameranú na získanie kontroly nad pobrežným mestom Syrta.

    Armáda Vlády národnej jednoty (GNA) odrazila 14-mesačnú ofenzívu, ktorú viedli proti líbyjskému hlavnému mestu Tripolis jednotky Haftarovej vlády sídliacej vo východnej časti krajiny, a je pripravená postupovať východným smerom, využívajúc pri tom vojenskú podporu z Turecka.

    Syrta v januári padla do rúk Haftarových síl bez boja po tom, ako jedny z mnohých miestnych milícií prešli na opačnú stranu konfliktu. Za Syrtou sa nachádzajú hlavné ropné prístavy Líbye, ktoré sú Haftarovou najdôležitejšou strategickou výhodou.

    Líbya má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise s podporou OSN a druhú v meste Tobruk na východe, za ktorou stojí Haftar.

    V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO.

    Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.

    - Reklama -