Bilancia ochorenia COVID-19: Už viac ako 400 000 mŕtvych

    0
    Na nedatovanej snímke Amerického národného inštitútu zdravia elektrónový mikroskop zachytáva nový koronavírus SARS-CoV-2 (Autor: TASR)

    Celkovo podľahlo chorobe COVID-19, ktorú nový druh koronavírusu vyvoláva, 400 052 ľudí.

    Zatiaľ čo takmer polovicu úmrtí eviduje Európa (183 428), najviac postihnutou krajinou zostávajú Spojené štáty – úrady tu zaznamenali vyše 1,9 milióna prípadov nákazy a 109 802 súvisiacich úmrtí.

    Na druhom mieste je Británia (40 542 úmrtí) nasledovaná Brazíliou (35.930 úmrtí), Talianskom (33 846 úmrtí) a Francúzskom (29 142 úmrtí).

    Prudký nárast prípadov nákazy a úmrtí v Brazílii spravil z Latinskej Ameriky nové ohnisko ochorenia. Údaje z tejto krajiny však obklopujú pochybnosti keďže brazílske ministerstvo zdravotníctva v piatok stiahlo aktuálne oficiálne čísla a neskôr ich nahradilo staršími údajmi.

    Regionálne zdravotnícke úrady obviňujú vládu krajne pravicového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara z toho, že obete pandémie “robí neviditeľnými”, všíma si AFP.

    Brazília: Štát je škodlivejší ako vírus

    „Zo zdravotníckeho hľadiska sme svedkami jednej tragédie. Neinformovanie značí, že štát je škodlivejší než samotný vírus,” vyhlásil bývalý minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta, ktorého Bolsonaro v apríli odvolal.

    Prezident od začiatku epidémie tvrdí, že nebezpečenstvo koronavírusu je zveličené. Bolsonaro zároveň zdôrazňuje, že jeho prioritou je zachovať fungujúcu ekonomiku, a to napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v apríli vyhlásila Latinskú Ameriku za nové epicentrum pandémie.

    Saudská Arábia v nedeľu oznámila, že počet prípadov nákazy v tomto kráľovstve presiahol číslo 100 000, pričom nová vlna infekcií prichádza iba niekoľko týždňov predtým, ako sa začne hadždž – islamská púť do Mekky.

    Celkovo je v Saudskej Arábii nakazených 101 914 ľudí, čo je najviac v oblasti Perzského zálivu. Ochoreniu v kráľovstve podľahlo dosiaľ 712 pacientov. Nárast prípadov nákazy prichádza súbežne s uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa pohybu obyvateľstva.

    Denný prírastok prípadov nákazy tu v nedeľu už druhý deň po sebe prekročil číslo 3000.

    - Reklama -