Číž: Som nešťastný. Videl som prieskumy podpory Pellegriniho strany, ale videl som aj, že Kisku chcelo za premiéra 50 percent ľudí

0
Miroslav Číž (Autor: TASR)

Už to vyzerá tak, že Peter Pellegrini si asi založí vlastnú stranu a ani sa nebude uchádzať o predsedníctvo v Smere. Súhlasíte s týmto názorom, alebo nie? 

Stále si myslím,  že o týchto veciach sa má hovoriť predovšetkým v strane. Teraz je korona, nedá sa stretnúť, nikto s nikým v strane nehovorí, nesedelo  predsedníctvo, nič. Ale všetko riešia noviny. Vidím, že časť médií to s veľkou chuťou až organizuje. Toto už ani nie je politický aktivizmus, to je už priamo vstupovanie a organizovanie vecí a nemám chuť sa k tomu vyjadrovať. Hovorím, počkajte, skončí korona, stretneme sa, ale ak sa medzitým tým novinárom podarí dostať Pellegriniho preč, tak sa stretneme a budeme to riešiť. 

Sám Pellegrini avizoval, že to chce vyriešiť do dvoch týždňov. Čas beží.

Osobne som mu povedal, čo si o tom myslím, ale nechcem to  rozdúchavať vonku. Nie je seriózne to riešiť cez médiá. Výsledok je, že časť ľudí porozpráva veci, ktoré začnú  hrať nejakú rolu, časť výrokov novinári aj, nenazval by som to, že  prekrútia, ale dajú do iných súvislostí  a pospájajú s inými  vecami 

Europoslankyňa Monika Beňová v nedeľu v televíznej  diskusii vyhlásila, že v krajských a okresných štruktúrach sú ľudia, ktorí by mohli kandidovať na post predsedu Smeru-SD. Konkrétne meno však neuviedla. Viete o niekom vy? 

Zatiaľ som nikdy neregistroval nikoho  iného. Veď Robert mal objektívne silnú pozíciu. 18 rokov nebol v prieskumoch verejnej mienky pod hranicou 30 percentnej dôvery, čo dosiahol  máloktorý aktívny predseda politickej strany, nehovorím o prezidentoch. Výsledky vo voľbách 500 až 600 tisíc.. Logicky, nikoho teda nenapadlo mať ambície na post predsedu. Prišiel ale Peter, vznikla situácia v Smere, aká  vznikla… Napríklad so mnou sa o tom nikdy nerozprával a čo viem ani so všetkými členmi  predsedníctva nepreberal svoje ambície, takže to je čo? Potrebujeme najskôr vnútornú kolektívnu diskusiu, nie individuálnu.

Čo sa stane so Smerom, ak Pellegrini odíde a založí  si vlastnú stranu, čo môže byť veľmi skoro a takpovediac každým dňom?

No tak videl som  ten prieskum, že Pellegriniho stranu by volilo 21 percent ľudí. Ale videl som aj prieskum, že 50 percent ľudí chce Kisku za premiéra a vo voľbách sa ukázala pravda. Pellegrini bol vždy vnímaný ako človek,  ktorý úzko pracuje s Ficom. Smer držala 20 rokov  vnútorná jednota, že sme veci riešili vnútorne a to stranu stabilizovalo.  Všetky strany, ktoré  začali  v minulosti riešiť problémy v médiách, už dávno neexistujú.  

Jednota v Smere je už ale minulosťou, ako to vidíte v budúcnosti ak by bola Pellegriniho strana a Smer?

Pozrime sa na Slovensko, nielen vnútrostranícky. Tu a teraz máme novú  vládu, ktorá začína mať už s novinármi tiež  problémy, je to  vláda, ktorá nedokáže reflektovať na koronavírus, nemá kvalifikovaných ľudí  vo funkciách a vystupovanie premiéra  na verejnosti, okrem jeho frenetických priaznivcov spôsobilo, že mnohí sú k nemu už hyperkritickí.  V tejto situácii  by nemalo byť na škodu, keď by fungovala konsolidovaná opozičná strana, ktorá by robila na rozdiel od sulíkovcov a podobných ľudí, čo  chceli robiť peklá, že by robila štandardnú konštruktívnu opozičnú politiku. Ak sa ale Smer rozbije, obávam sa, že situácia, v ktorej sa bude vláda skladať zo štyroch, piatich malých strán a pritom so zásadnými hodnotovými rozpormi – liberalizmus konzervativizmus, ľavicovosť, náboženské veci a neviem  čo ešte všetko – no tak v takom  prípade tá nestabilita pomáhať nebude. V danom prípade súboj dvoch ľudí z rovnakého prostredia asi nebude vhodný.

Na obrázku traja zo štyroch členov V4, chýba Pellegrini.    Foto: TASR

Okrem toho, pri všetkej úcte,  Peter Pellegrini nebol zrovna nejaké ľavicové krídlo, bola to takzvaná V4 (V4: Pellegrini, Žiga, Glváč a Kažimír –  pozn. Pl.sk), čo boli technokratickí  ľudia v Smere, ekonomicky zameraní… Ale výrazne tam chýbajú širšie otázky k zahraničnej politike, širšie otázky vo vzťahu k vnútornému rozloženiu názorov nášho obyvateľstva, že do akej miery a za akých podmienok  sme schopní  vytvoriť  národnú zhodu, aby ten vývoj bol ďalej stabilný… Takže ak sa toto rozbije, to je zlé.. A kvôli čomu? Kvôli pocitu Peťa Pellegriniho, že ten potenciál, ktorý má teraz a získal ho koronakrízou, že sa nerozplynie… Som proste nešťastný z tejto situácie. Je treba  potlačiť osobné ambície  a konať v mene krajiny.

 
- Reklama -