Grécko vraj použilo ostré náboje, tvrdí Turecko. Potýčky s migrantmi pokračujú

    0
    Príslušníci gréckej poriadkovej polície hliadkujú pri pohraničnej bráne, cez ktorú sa pokúšajú prejsť migranti v dedine Kastanies na grécko-tureckej hranici (Autor: TASR)

    Turecko následne deklarovalo, že grécka pohraničná polícia voči migrantom použila ostré náboje, pričom viacerých z nich zranila.

    Turecko tvrdí, že jeden zo zranených neskôr zomrel.

    Grécka vláda však tieto tvrdenia “kategoricky poprela” a označila ich za falošné správy šírené Tureckom.

    Agentúra DPA citovala afganského migranta, podľa ktorého grécki policajti zastrelili dvoch ľudí a ďalších štyroch zranili.

    Podľa svedectva fotografa agentúry AFP sa incident odohral v blízkosti oficiálneho hraničného priechodu Pazarkule-Kastanies, kde grécka policajná hliadka postrelila jedného migranta do nohy, keď sa skupina utečencov pokúšala prestrihať pletivo hraničného plotu.

    Migranti následne začali do gréckych policajtov hádzať kamene, tí sa ich snažili odohnať pomocou slzotvorného plynu.

    Podľa AFP k miestu incidentu prišlo niekoľko tureckých sanitiek.

    AFP dodala, že z videozáznamu, ktorý médiám poskytla grécka vláda, sa zdá, že turecký policajt hodil smerom ku gréckej pohraničnej polícii granát so slzotvorným plynom.

    Podľa novinárov AFP od stredy rána možno v blízkosti tejto časti turecko-gréckej hranice pozorovať veľké skupiny migrantov. Bolo počuť aj viacero výstrelov a výkriky.

    Grécku stranu spoločnej hranice lemujú kordóny poriadkovej polície so štítmi, dodala agentúra AFP.

    Tieto pokusy o nelegálne prekročenie grécko-tureckých hraníc súvisia s vystupňovaním ofenzívy sýrskej vládnej armády v provincii Idlib na severozápade Sýrie, odkiaľ pred bojmi k hraniciam s Tureckom ušlo okolo milióna sýrskych civilistov.

    - Reklama -