Kotleba spochybnil znalca a jeho posudok. Súd odročili

    0
    Na snímke predseda ĽSNS Marian K. pred hlavným pojednávaním v kauze sporných šekov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 5. marca 2020. (Autor: TASR)

    „Z výpovede znalca značne vyplynulo, že bol pribratý nezákonne. Nezložil sľub tak, ako to udeľuje zákon,” povedal Kotleba na margo znalca Jana Uhlířa.

    Znalec vo svojej výpovedi uviedol, že sľub neskladal osobne do rúk vyšetrovateľa, čo je podľa obhajoby v rozpore s Trestným poriadkom.

    Kotleba tiež uviedol, že prokurátor vynechal pri čítaní posudku originálnu anglickú vetu šifry pravicového extrémistu Davida Lana, ktorá má byť skrytá pod číslom 14.

    Obžalovaný namietal taktiež postup súdu, podľa ktorého naprával chyby prokurátora, keď nečítal český originál znaleckého posudku.

    Kotleba tvrdí, že tak bola narušená rovnosť procesných strán.

    Kotleba tiež reagoval na slová znalca o tom, že nemeckí nacisti likvidovali fyzicky a psychicky postihnutých ľudí.

    Upozornil, že oni takým ľuďom pomohli aj cez odovzdanie šeku.

    Poukázal tiež na mailovú adresu znalca, ktorá obsahuje meno Stauffenberg.

    Obžalovaný dodal, že ide o nemeckého nacistického dôstojníka, ktorý napadol Poľsko. Claus von Stauffenberg bol okrem toho dôstojník, ktorý spáchal neúspešný atentát na Adolfa Hitlera.

    Po výpovedi znalca nasledovalo rozhodovanie o dôkazných návrhoch.

    Prokurátor Tomáš Honz chce zahrnúť do dokazovania kandidátnu listinu ĽSNS do parlamentných volieb 2020. Sudkyňa Ružena Sabová to schválila.

    Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka.

    Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

    Číslo 1488 považuje Úrad špeciálnej prokuratúry za extrémistickú symboliku.

    - Reklama -