Putin a Erdogan sa dohodli. Od polnoci začne platiť prímerie v Idlibe

    0
    Na snímke zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v moskovskom Kremli 5. marca 2020. (Autor: TASR)

    Dosiahnutie dohody o prímerí ohlásili Putin a Erdogan po šiestich hodinách rokovaní v Moskve.

    Obe strany sa zároveň dohodli na vytvorení bezpečnej zóny pre civilné obyvateľstvo v provincii Idlib neďaleko hranice s Tureckom.

    Ide o poslednú baštu povstalcov bojujúcich proti silám sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

    „Pri posudzovaní toho, čo sa deje v Sýrii, nie vždy súhlasíme s našimi tureckými partnermi. V kritických chvíľach sme však vždy našli spoločnú reč o sporných otázkach a prijateľných riešeniach, ktoré sú založené na vysokej úrovni dosiahnutých dvojstranných vzťahov. Tak to bolo aj teraz,” povedal podľa agentúry TASS šéf Kremľa Putin na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým partnerom Erdoganom.

    Putin zároveň informoval, že sa s Erdoganom dohodli na spoločnom dokumente o procese urovnania konfliktu v Sýrii.

    Jeho podrobnosti, ktoré vzišli z rokovaní, podľa Putina zverejnia ministri zahraničných vecí oboch krajín, napísal TASS.

    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pri tejto príležitosti povedal, že sa s Tureckom dohodli na spoločných hliadkach v oblasti sýrskej diaľnice M4, ktoré by mali začať pôsobiť od 15. marca.

    Rusko a Turecko sa v roku 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, ale sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa snažia o opätovné dobytie tohto posledného veľkého regiónu, ktorý nemajú pod kontrolou.

    V poslednom čase sa táto provincia stala dejiskom konfliktu medzi Tureckom, ktoré podporuje niektoré skupiny povstalcov, a sýrskym vládnym režimom podporovaným Ruskom.

    Pri minulotýždňovom nálete sýrskych vládnych síl podporovaných Ruskom v provincii Idlib zahynulo viac ako 30 príslušníkov tureckých ozbrojených síl, na čo Ankara reagovala odvetnými útokmi.

    - Reklama -