Virológ Klempa: COVID-19 zabíja desaťkrát častejšie ako chrípka. Ideálne je strániť sa všetkých ľudí

0
Boris Klempa, virológ z Virologického ústavu BMC SAV (Autor: TASR)

Slovensko zatiaľ ako posledná z okolitých krajín potvrdila výskyt koronavírusu. Z vedeckého pohľadu, teda z pohľadu virológa, čo teraz?

Z pohľadu virológa – šokujúce by bolo, ak by sa vírus na Slovensku nepotvrdil. Určite sa dalo  predpokladať, že sa tu vírus objaví a stalo sa, čo sa očakávalo. Ľudia sú vystrašení už dlhšie,  takže predpokladám, že nepodľahnú neočakávanej panike. Čo sa bude diať? Hlavné je, aby zodpovedné autority vyšetrili okolnosti tohto konkrétneho prípadu a čo najrýchlejšie nastolili  karanténne opatrenia. To je dôležité.

 

Prvý prípad na Slovensku vzbudzuje väčšie obavy aj tým, že sám 52-ročný pacient z blízkosti Malaciek, ktorý je hospitalizovaný v karanténe v samostatnej budove na bratislavských Kramároch, vlastne nebol nikde odcestovaný a vírus teda dostal prenosom na domácej pôde. Jeho syn bo síce v Benátkach,  ale príznaky ochorenia nemá, a zisťuje sa teda, kto je nosičom vírusu. To  je najdôležitejšie zistiť aj podľa slov premiéra Petra Pellegriniho.

To je na tomto víruse to nešťastné. Šíriteľom môže byť človek, u ktorého sa príznaky neprejavili alebo sú možno také banálne, že ich ani nevníma. A presne pre toto je nemožné zastaviť šírenie vírusu, lebo zdroj nevie o tom, že je prenášačom.

 

Čo teda treba robiť? Ako eliminovať riziko ochorenia? Dá sa to vôbec?

Nič iné nezostáva, len sa snažiť minimalizovať kontakty a doslova sa strániť ľudí, tak by znela ideálna odpoveď. Lenže neviem si predstaviť globálne, že sa všetci ľudia budú všetkých strániť. To sa nedá. Určite sa odporúča aj pravidelná hygiena rúk. 

 

Určite máte k dispozícii aktuálnu percentuálnu štatistiku úmrtnosti na nákazu Covid-19. Aké sú tie čísla? 

Tie údaje, ktoré sú zatiaľ k dispozícii, hovoria o úmrtnosti dve až tri percentá. Ale to sú údaje, ktoré vychádzajú z rozpoznaných prípadov. Preto treba povedať, že to číslo úmrtnosti je reálne nižšie, lebo nie všetky prípady nákazy sú zachytené a mnohí nákazu prejdú tým, že ani nevedia, že boli týmto koronavírusom nakazení. Tie veľmi mierne prípady rozpoznané nie sú a preto v reáli je úmrtnosť nižšia. Napriek tomu, aj keby to neboli tri ani dve percentá, ale napríklad jedno, je to stále veľmi vysoké číslo vzhľadom na ľahké šírenie nákazy a hrozbu, že počty môžu stúpnuť.

 

Na chrípku pre porovnanie je úmrtnosť aká, aby sme si to vedeli predstaviť?

Najčastejšie sa to zvykne porovnávať práve s bežnou chrípkou, tam je úmrtnosť 0,1 percenta. Tento vírus je minimálne desaťkrát nebezpečnejší ako bežná sezónna chrípka. 

 

Chrípkový vírus mutuje, obávate sa mutácie nového koronavírusu?

Koronavírus určite zmutuje, lebo mutácia je pri vírusoch podstatou genetického materiálu. Nikto však nedokáže predvídať, akým smerom sa mutácie uberú.

 

Na vývoj liekov a vakcín dávajú vlády miliardy. Zatiaľ sa liek nenašiel, ako vidíte budúcnosť tohoto vývoja?

Na rozdiel od vakcíny, kde vývoj určite bude trvať dlho, lebo inak to nejde, pri liekoch je tá výhoda, že to môže trvať výrazne kratšie vďaka tomu, že vieme možno použiť aj také lieky, ktoré už prešli klinickým testovaním, lebo ich pôvodne vyvinuli voči inému vírusu, a ukáže sa,  že fungujú aj v tomto prípade. Takéto použitie už vyvinutých liekov považujem za nádejnejšie,  lebo začínať od nuly, to by bolo skutočne na dlhé roky. Ak by sa však niečo také potvrdilo a tých klinických štúdií je najmä v Číne veľmi veľa, možno až príliš veľa, tak možno už čochvíľa budú  k dispozícii relevantné informácie, aby jednoznačne bolo možné začať nejaké lieky experimentálne používať. Už sa experimentálne nejaké lieky vyvinuté proti niečomu inému aj používajú, ale nie sú štandardne súčasťou liečby. Mali by potom zmysel len pre tie naozaj ťažké  prípady, lebo väčšina ľudí má len ľahký priebeh.

 

Ako sa brániť nákaze? V lekárňach nie sú rúška, lekárnici vravia, že niektorí brali 50 aj  100 kusov naraz.     

Myslím, že tie rúška až tak ľuďom chýbať nebudú. Tie sú dôležité, ak dochádza ku kontaktu s jednoznačne nakazenou osobou, ale ľudia nemusia mať rúška,  aby chodili po ulici alebo do obchodu. Rúška veľmi rýchlo strácajú účinnosť. Aby sme nákaze predišli, treba si udržiavať čo najväčší odstup od ľudí a to je asi tak všetko. Ešte je vhodné si často umývať ruky a viac urobiť nevieme, aby sme nákaze predišli.

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -