BSK zatvára na päť dní všetky školy. Droba prosí zamestnávateľov o ústretovosť pri rodičoch školopovinných detí

    0
    predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (Autor: TASR)

    „Za posledné dni sa nám ozvali riaditelia viacerých škôl, že majú žiakov, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými. Takže sme sa rozhodli prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji, ktoré patria pod BSK. Vyučovanie bude prerušené zatiaľ na päť dní,” skonštatoval Droba s tým, že zatvorené budú zároveň aj plavárne Na Pántoch, na Drieňovej a na Tomášikovej ulici.

    Jediná škola, ktorá zostáva naďalej otvorená, je základná škola v Malinove.

    Šéf Bratislavského kraja v tejto súvislosti prosí zamestnávateľov o ústretovosť k zamestnancom so školopovinnými deťmi, aby mohol aspoň jeden z rodičov ostať doma.

    „Napríklad umožniť prácu z domu alebo nejaké iné riešenie, ktoré si mimoriadna situácia vyžaduje, aj keď možno nie je presne upravené v Zákonníku práce,” poznamenal.

    Preventívne opatrenia sa týkajú aj sociálnej oblasti, v tomto prípade sa kraj riadi rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým zakázal návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach.

    Zároveň je nariadené dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu.

    Zákaz návštev sa týka aj zariadení sociálnych služieb.

    Kultúrne zariadenia rušia svoje predstavenia, kraj rovnako neodporúča organizovanie akýchkoľvek podujatí na jeho území.

    Opatrenia sa nevyhli ani doprave a prímestským spojom, ktoré sú dezinfikované, prioritou sú tie spoje, ktoré boli v inkriminovanej oblasti, kde už sa COVID-19 potvrdil.

    Úrad BSK zároveň obmedzuje priamy kontakt s verejnosťou na minimum, preferuje komunikáciu elektronicky, e-mailom alebo cez telefón.

    K dispozícii však bude podateľňa úradu.

    Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus.

    Výchovno-vzdelávací proces je prerušený aj na Cambridge International School v Bratislave od pondelka 9. marca do 22. marca.

    „Berieme na vedomie rozhodnutie BSK preventívne pozastaviť vyučovanie na stredných školách. Zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave nie je z epidemiologického hľadiska zatiaľ nutné pristúpiť k zatvoreniu ďalších škôl,” uviedol hlavný hygienik SR.

    Zároveň odporúča, aby sa študenti počas prerušenia školského vyučovania vyvarovali návštevám hromadných podujatí a miest s veľkým počtom ľudí.

    Ďalší štyria nakazení Slováci, rodina, sú v karanténe v Rakúsku.

     

    - Reklama -