Južná Kórea hlási spomalenie nákazy. Pomohlo aj masívne testovanie

    0
    Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú proti koronavírusu autobusové parkovisko v juhokórejskom Soule (Autor: TASR)

    Špeciálne skríningy zdravotného stavu na letiskách doteraz platili pre šesť európskych krajín – Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Britániu a Holandsko.

    Podobné opatrenia už Kórea predtým zaviedla pre ľudí cestujúcich z Číny, Japonska, Iránu, Hongkongu a Macau.

    Prichádzajúcim osobám bude na juhokórejských letiskách zmeraná teplota a budú musieť vyplniť zdravotné formuláre, v ktorých zdravotníkom poskytnú informácie o mieste svojho pobytu, ako aj telefónne číslo, na ktorom ich je možné zastihnúť.

    Osoby cestujúce zo zahraničia by si po prílete takisto mali stiahnuť aplikáciu na samokontrolu zdravotného stavu, aby ho tak mohli nahlásiť príslušným orgánom.

    „Zdá sa, že koronavírus sa v Európe šíri nezvyčajne rýchlo,” povedal na zasadnutí vlády juhokórejský premiér Čung Sje-gjun.

    Počet nakazených v Taliansku už napríklad dosiahol 20 000 –  ide o najviac zasiahnutú krajinu po Číne, kde sa nový koronavírus po prvý raz objavil koncom roku 2019.

    Od prvého nahláseného prípadu 20. januára zaznamenala Južná Kórea 8236 ľudí nakazených koronavírusom a 75 úmrtí.

    Najviac infikovaných je v juhovýchodnom meste Tegu a v jeho okolitých regiónoch.

    Počet denných nových prípadov sa už v krajine spomalil a je najmenší za posledné tri týždne (74), pričom nepribudla nijaká ďalšia obeť, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie zdravotnícke úrady.

    Podľa Kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) ide o najmenší denný nárast od 25. februára.

    Prispelo k tomu masívne testovanie príslušníkov náboženskej sekty Sinčchondži, medzi ktorými sa vírus značne rozšíril.

    Zvyšujú sa však obavy, najmä čo sa týka menších ložísk nákazy a ľudí, ktorí sa s ochorením vrátia do Kórey zo zahraničia.

    - Reklama -