Dvaja obvinení sudcovia chcú ísť do dôchodku

0
Zadržaní pracovníci súdu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici (Autor: TASR)

Na každého z obvinených sudcov s výnimkou Srogončíka podal Gál návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu ešte minulý týždeň. V Srogončíkovom prípade tak neurobil vzhľadom na to, že na pochybenia v súvislosti s prideľovaním spisov neprišli dve ministerské kontroly, z toho jedna ešte za čias exministerky Lucie Žitňanskej.
 
Srogončík podal podľa ministerstva žiadosť o prerušenie výkonu funkcie sudcu, pričom má nárok na starobný dôchodok, zatiaľ čo Urbancová urobila to isté s tým rozdielom, že má nárok na predčasný starobný dôchodok. Obaja sudcovia boli obvinení z korupčných trestných činov v súvislosti s činnosťou neprávoplatne odsúdeného za falšovanie zmeniek Mariana K.
Urbancová sa mala podľa úradu špeciálnej prokuratúry dopustiť trestného činu podplácania v kauze Technopol Servis v prospech protistrany Mariana K. Vypovedať má o tom niekdajší sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka.
 
 Predseda OS Bratislava V Dušan Srogončík je obvinený zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Predseda petržalského súdu mal zabezpečiť, aby sa niektoré zmenkové spisy dostali k Zuzane Maruniakovej. Tá neskôr prisúdila Marianovi Kočnerovi zmenku v hodnote ôsmych miliónov eur. Za falšovanie zmeniek TV Markíza bol Marian Kočner neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom.
 

- Reklama -