Po Búrke: Najvyšší súd Maruniakovú nezobral do väzby. Chce spolupracovať

    0
    Na snímke uprostred sudkyňa Zuzana Maruniaková vychádza z budovy Najvyššieho súdu SR 19. marca 2020 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová uviedla, že bola sťažnosť prokurátorky vo vzťahu k Zuzane Maruniakovej a Ladislavovi Mojžišovi zamietnutá ako nedôvodná.

    „Senát sa stotožnil so závermi sudcu pre prípravné konanie a zhodne dospel k záveru, že dôvody väzby v tomto štádiu konania vo vzťahu ani k jednému z týchto obvinených nie sú dané,” vysvetlila Važanová.

    „Podľa názoru súdu neexistujú dôvody väzby ani u Zuzany Maruniakovej, ani u Ladislava Mojžiša,” uviedla pre médiá prokurátorka.

    „Zuzana Maruniaková zaslala vyjadrenie súdu, ja som toho názoru, že sa v rámci vyjadrenia nepriznala k spáchaniu trestného činu, ale je ochotná spolupracovať, nevieme v akom rozsahu,” povedala na margo obvinenej Maruniakovej.

    Z vyjadrenia Maruniakovej podľa prokurátorky vyplýva, že tvrdí, že bola pod vplyvom nátlaku, s čím sa prokurátorka nestotožňuje.

    Obvinená naďalej popiera, že za rozsudok v kauze zmenky zobrala úplatok.

    Podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré má TASR k dispozícii, prijala Maruniaková sprostredkovane cez Moniku Jankovskú bližšie nezistenú hotovosť od Mariana Kočnera.

    Malo ísť o odmenu za jej rozhodnutie v kauze jednej zo sporných zmeniek TV Markíza. Maruniaková podľa obvinenia nevykonala riadne dokazovanie a neskúmala pravosť zmenky.

    Za falšovanie tejto a ďalších troch zmeniek bol Kočner neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody.

    Ladislav Mojžiš je obvinený z podplácania. Polícia tvrdí, že mal odovzdať bývalému sudcovi Vladimírovi Sklenkovi, ktorý je v kauze ako svedok, obálku so sumou 5000 eur. Osobne prítomný na súde vo štvrtok nebol zo zdravotných dôvodov.

    V rámci akcie Búrka bolo zadržaných a obvinených okrem iných osôb aj 13 sudcov z rôznych korupčných trestných činov.

    „Búrka sa neskončila,” uviedla na margo akcie prokurátorka, ktorá očakáva, že je ešte dlhá cesta pred podaním obžaloby.

    Pôvodne mal NS SR rozhodovať aj o väzbe pre Miriam Repákovú, ale Úrad špeciálnej prokuratúry vzal svoju žiadosť na jej väzobné stíhanie späť.

    „Pominuli dôvody väzby,” vysvetlila prokurátorka s tým, že sa Repáková priznala k spáchaniu skutku a uviedla, že bude s políciou tiež spolupracovať aj v iných trestných veciach.

    Repáková je stíhaná v kauze Technopol Servis, v ktorej je obvinený po rokoch už aj Kočner.

    - Reklama -