Na Slovensko sa vrátia tisíce Slovákov. Vláda ich prosí o disciplinovanosť a zodpovednosť

    0
    Na archívnej snímke zľava SR Peter Pellegrini a Denisa Saková, obaja ešte vo vládnych funkciách. Foto: TASR

    Problémom sa podľa nich stávajú tí, ktorí po návrate zo zahraničia odmietajú dodržať povinnú 14-dňovú karanténu v štátnych zariadeniach, ako je napríklad karanténne centrum v Gabčíkove.

    „Prosíme o disciplinovanosť všetkých občanov, ktorí prichádzajú do SR zo zahraničia. Nech si uvedomia, že ich prijíma republika, a nech majú troška zodpovednosti a solidárnosti k ľuďom, ktorí tu žijú dlhé roky či celý život, a nech dodržujú pravidlá, ktoré im nastavil štát,” povedala Saková.

    Slovákov, ktorí prišli zo zahraničia, podľa jej slov testujú a pokiaľ sú ich výsledky negatívne, zo zariadení sa posielajú do domácej karantény.

    Lajčák tvrdí, že počúvajú od niektorých nadávky, keď ich štát žiada, aby ostali v karanténe.

    „Neuvedomujú si, že je to pre dobro nás všetkých,” poznamenal dosluhujúci šéf slovenskej diplomacie. Myslí si, že niektorí chcú len tú lepšiu stránku dohody, a to, aby ich štát len doviezol späť do vlasti.

    „Zároveň nám však vyčítajú, že majú dodržať to, čo občania žijúci v SR považujú za normálne, a to správať sa disciplinovane,” uviedol Lajčák.

    V prípade repatriácie tvrdí, že je zbytočné sa upierať na vládny letecký špeciál, pokiaľ ide o prepravu osôb. Lajčák tvrdí, že štát má dohodu s komerčnými leteckými prepravcami.

    V sobotu (21. 3.) odlieta podľa jeho slov prvé lietadlo z Londýna a o päť dní zo Spojených štátov amerických.

    „S lietadlami nie je problém,” ubezpečil.

    Pellegrini vyzval občanov SR, aby “podržali” novú vládu Igora Matoviča (OĽaNO) a “prinútili” ísť ľudí vracajúcich sa zo zahraničia do povinnej karantény v štátom stanovených priestoroch.

    „V opačnom prípade, keď sem príde 500 ľudí z Talianska a rozpŕchne sa po celom území Slovenska, ja neviem potom garantovať zdravie občanov. Poprosím ľudí, aby okamžite vyjadrili nesúhlas so správaním tých, ktorí sú ignoranti, sebci a hľadia len na seba a nie na 5,5 milióna ľudí, predovšetkým na seniorov,” povedal dosluhujúci premiér.

    Slovákov prichádzajúcich zo zahraničia ubezpečil, že štát sa o nich postará, oni však musia strpieť nariadenia štátu.

    Ak by bol dlhšie premiérom, podľa vlastných slov by pozastavil repatriáciu pre tých, ktorí nechcú rešpektovať pravidlá.

    - Reklama -