Preverujeme štátne zákazky v mimoriadnej situácii COVID-19, hovorí predseda Úradu pre verejné obstarávanie

    0
    Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. (Autor: TASR)

     Úrad začal podľa predsedu Miroslava Hliváka s preverovaním okamžite po zverejnení informácií, ktoré môžu signalizovať pochybnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov, konkrétne v utorok 17. marca.

    “Verejný obstarávateľ má v stanovenej lehote dokladovať, akým spôsobom v rámci priameho rokovacieho konania dospel ku konečnému výberu hospodárskych subjektov, ktoré predložili ponuku a bola s nimi uzavretá zmluva,” vysvetľuje Hlivák.

    Aj v mimoriadnej situácii musí podľa neho každý verejný obstarávateľ obstarávať hospodárne a efektívne. ÚVO podľa Hliváka nemá a ani pred podpisom zmluvy nemal k dispozícii informácie potrebné pre komplexné posúdenie postupu vo verejnom obstarávaní, a teda ani postup SŠHR neodobril.

    Úrad si tiež vyžiadal zaslanie zoznamu všetkých zmlúv, ktoré SŠHR uzavrela od 4. do 18. marca. Keďže tieto nákupy podľa úradu súvisia s mimoriadnou situáciou, ktorá sa dotýka každého občana, o svojich zisteniach bude informovať po ukončení konania a v závislosti od jeho záverov sa môže obrátiť na ďalšie príslušné kontrolné orgány. “Prioritou úradu nie je vyvolávať špekulácie, ale dohliadať na zákonný postup aj v mimoriadnej situácii,” uzavrel Hlivák.

    - Reklama -