Matovič: Predseda Štátnych hmotných rezerv Kičura nemá dôveru vlády. Ohrozil zdravie obyvateľov

    0
    Kajetán Kičura, ako predseda Správy štátnych hmotných rezerv (Autor: TASR)

     “Po tejto kontrole pán predseda správy SŠHR nepožíva našu dôveru, zajtra (pondelok 23. 3., pozn. TASR) na zasadnutí vlády požiadam ministra hospodárstva, aby dal návrh na odvolanie predsedu Kajetána Kičuru z funkcie. Považujeme jeho konanie za nehospodárne, nie v súlade s verejným záujmom, priamo ohrozujúce verejný záujem a priamo ohrozujúce zdravie obyvateľov,” povedal Matovič s tým, že takýto človek nemá čo vo vedení inštitúcie robiť. Zistenia chce posunúť orgánom činným v trestnom konaní. Myslí si, že by jeho konanie malo mať trestnoprávne dôsledky.
     

    Premiér priblížil, že dočasne poverený vedením SŠHR by mohol byť niekto z úradu. Pripustil, že ak má minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) k dispozícii schopného človeka, ktorému dôveruje, môže ho do funkcie dosadiť.

    Matovič poukázal na to, že Kičura uzavrel napríklad dve zmluvy dokopy za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74.000 eur. Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila. Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatuje, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal.
     

    Zdôraznil tiež, že SŠHR zabezpečila nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje. Matovič predpokladá, že v horizonte týždňa alebo desiatich dní dokážu zabezpečiť nemocnice ochrannými pomôckami. V pondelok sa chce na Úrade verejného zdravotníctva SR stretnúť so špecialistami. Riešiť majú ponuku z Českej republiky, ktorá nabehla na iný spôsob testovania.

    - Reklama -