Francúzsko hlási 112 obetí koronavírusu za deň. Vyhlasuje stav núdze

    0
    Obyvatelia nakupujú na otvorenom trhu v meste Bayonne na juhozápade Francúzska 21. marca 2020. (Autor: TASR)

    Vo Francúzsku doposiaľ celkovo potvrdili 16.018 prípadov infekcie koronavírusom. Skutočný počet infikovaných sa však odhaduje na desaťtisíce. Každý deň sa v krajine vykonáva zhruba 4000 testov.
    Rovnaký nárast počtu obetí (112) hlásili z Francúzska aj v sobotu; 7240 nakazených pacientov leží v nemocniciach.  

    Obe komory francúzskeho parlamentu v nedeľu schválili vyhlásenie “stavu zdravotnej núdze”. Opatrenie vychádza z legislatívy prijatej po teroristických útokoch vo Francúzsku z roku 2015.
    Stav núdze dáva vláde väčšie právomoci v boji proti epidémii, okrem iného jej umožňuje podporovať postihnuté firmy a tiež odložiť druhé kolo komunálnych volieb. Vyhlásený bol na dva mesiace s možnosťou ďalšieho predĺženia.

    Na dodržiavanie zákazu vychádzania pre väčšinu obyvateľstva, ktorý platí vo Francúzsku od utorka poludnia, by mali začať dozerať aj vrtuľníky a drony. Výnimku zo zákazu predstavujú len nákupy, návštevy lekára a iné nevyhnutné prípady. Dovolené sú aj prechádzky so psami a individuálny beh.

    Francúzske úrady vyzývajú obyvateľstvo na trpezlivosť, pokým sa prejavia pozitívne dôsledky prísnych karanténnych opatrení.


                

    - Reklama -