Vinný! Súd odsúdil Marčeka za trojnásobnú vraždu na 23 rokov odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia

    0
    Miroslav Marček sa priznal, že strieľal na novinára Kuciaka a jeho snúbenicu Kušnírovú. Foto: TASR

    Na začiatku zdôvodnenia vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu.

    „Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou,” uviedla na margo zavraždenej dvojice.

    Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Marček žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

    Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Miroslav Marček nedostal objednávku. 

    „Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej,” konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku.

    Doplnila, že Marče neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly.

    „Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola,” reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

    Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Miroslava Marčeka spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že “chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie”.

    Marček podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou.

    Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Marček spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní.

    Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Marčeka.

    Súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu.

    Rodine Kuciakovcom dokopy 140 000 eur, Zlatici Kušnírovej 70 000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40 000 eur.

    Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana Kočnera a sprostredkovania cez Alenu Zsuzsovú.

    Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

    Prokurátor sa odvolal

    Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký podáva odvolanie voči rozsudku nad Miroslavom Marčekom. 

     

    Chronológia udalostí spojených s týmto prípadom

          21. februára 2018 – V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.

          25. februára 2018 – Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice.

          9. marca 2018 – Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu. Zhromaždenia pokračovali v Bratislave aj iných mestách Slovenska.

          15. marca 2018 – Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na protesty občanov skončil vo funkcii premiéra. Abdikáciu podala aj jeho vláda.

          22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

          29. mája 2018 – Polícia v rodinnom dome Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači vykonala rekonštrukciu činu.

          27. septembra 2018 – Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Medzi ôsmimi zadržanými boli aj Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó, ktorí boli neskôr obvinení.

          28. septembra 2018 – Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov – Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa. Päť osôb po vypočutí prepustili.
          – V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zsuzsovú.

          30. septembra 2018 – Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej – Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. – išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

          1. októbra 2018 – Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20 000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70 000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a Alene Zsuzsovej.

          4. októbra 2018 -– Minimálne dvaja z obvinených z vraždy, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

          4. marca 2019 – Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára. V tom čase už bol vo väzbe pre kauzu zmeniek (od júna 2018).

          18. októbra 2019 – Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týka iba prípadu Kuciaka, Zoltán Andruskó tiež čelí obvineniam z prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.

          22. októbra 2019 – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.

          30. decembra 2019 – Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

          13. januára 2020 – Obžalovaný Miroslav Marček sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

          3. februára 2020 – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vylúčil prípad obžalovaného Miroslava Marčeka na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa Petra Molnára.

          25. marca 2020 – Súd určil na 6. apríla termín pojednávania s Miroslavom Marčekom. Pôvodne vytýčené marcové termíny boli zrušené z dôvodu šírenia nového koronavírusu.

    - Reklama -