Začala sa obnova hradu Krásna Hôrka, najrozsiahlejšia v histórii hradu

    0
    Hrad Krásna Hôrka (Autor: TASR)

    „Násypy na severnej a južnej strane obvodových hradieb v celkovom objeme zhruba 750 kubických metrov vznikli umelo počas poslednej veľkej prestavby hradu v rokoch 1956 – 1989. Stavebnú sutinu a úlomky kamenných častí hradu vtedy premiestňovali formou sypania na hradný kopec otvormi v hradnom múre, ktoré boli na tento účel vytvorené,“ objasnila Vášaryová.

    Južná časť násypu bola podľa nej zhotovená z rovnakého materiálu a vznikla s cieľom vytvorenia akejsi rampy na obslúženie kotolne na tuhé palivo.

    „Dôvodom odstránenia násypov je minimalizovanie vzlínania zemnej vlhkosti do hradných múrov, ako aj znovunavrátenie výzoru hradu z roku 1968 ako pevnosti na strmom brale,“ dodala.

    Ako ďalej povedala, na hrade sa zároveň vykonáva realizácia statického zabezpečenia dočasnej konštrukcie klenby suterénu prejazdu (dufartu) stredného hradu.

    „Po zastabilizovaní klenby bolo možné premiestniť z hradu do depozitára jeden z najväčších a najzaujímavejších zbierkových predmetov – secesný pohrebný koč, vyhotovený v roku 1904 pri príležitosti takzvaného veľkého krásnohorského pohrebu grófky Františky Andrássyovej, ale aj palné zbrane väčších rozmerov, najmä delá a kanóny,“ ozrejmila vedúca.

    Podľa generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa je projekt obnovy Krásnej Hôrky a jej okolia najrozsiahlejším v histórii hradu.

    „Nejde len o zjednodušený návrat stavu hradu pred požiarom. Projekt počíta aj s odstránením nevhodných zásahov do pamiatky, realizovaných v rokoch 1956 – 1989, ktoré výrazne poškodili jej autenticitu,“ podotkol.

    - Reklama -