Smer chce mimoriadnu schôdzu pre situáciu v pezinskom domove. Podľa Fica ide o zlyhanie štátu a BSK

    0
    Poslanec parlamentu Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

    „Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb od 23. marca predkladala vláde súhrn opatrení pre DSS. Vláda sa aspoň jedným z týchto opatrení chcela zaoberať ešte pred Veľkou nocou, napriek tomu ho odložila z rokovania,” povedal Tomáš s tým, že malo ísť napríklad o testovanie klientov po návrate z nemocnice. Rozhodnutie podľa neho prišlo neskoro.

    Tvrdí, že testovania sa stále nevykonávajú, pretože nie je vypracovaná smernica.

    Dodal, že na výbor chcú pozvať ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) a predstaviteľov asociácie. Myslí si, že Slovensko by malo zvládnuť testovať aj všetkých zamestnancov domovov, aby sa predišlo nákaze.

    „Chceme odbornú diskusiu, chcem aby ten výbor aj bol o niečom,” dodal. Upozornil, že nedostatočne vysvetlené je aj to, do akej miery platia opatrenia vyplývajúce z núdzového stavu pre DSS.

    Fico poukázal aj na nedostatok zdravotníckych pomôcok v domovoch sociálnych služieb či nedostatočnú izolovanosť nakazených pacientov od ostatných.

    Vysvetlil, že ako opozičná strana chcú klásť vláde legitímne otázky, či to, čo sa udialo v poslednej dobe v Pezinku, je len výsledok pandémie alebo dôkaz zlyhania štátu a vyššieho územného celku, ktorý je zriaďovateľom.

    Fico zároveň kritizoval situáciu v súvislosti s predkladaním programového vyhlásenia vlády (PVV).

    „Samotný priebeh prípravy a predloženia PVV potvrdzuje, že vo vnútri vládnej koalície je obrovské napätie,” podotkol.

    Podľa jeho slov si chceli aj v Smere-SD dokument prečítať pred rokovaním o ňom, aby vedeli ľuďom povedať, aký bude ich postoj k dokumentu.

    Poukázal aj na to, že z prvej pomoci ľuďom a firmám v súvislosti s krízou ešte nevyplatili ani cent.

    DSS Pezinok na Hrnčiarskej ulici je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. U viacerých klientov i zamestnancov sa potvrdilo ochorenie COVID-19, niekoľko chorých zomrelo.

    V tejto súvislosti skončila vo funkcii riaditeľka domova Viola Schmidtová.

    Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba informoval, že po ukončení karantény sa uskutoční v zariadení kontrola s cieľom zistiť, či nedošlo k pochybeniam pri poskytovaní starostlivosti.

    - Reklama -